SvijetVijesti

Orban: Zabijen je još jedan ekser u kovčeg Evropske unije
Mađarski premijer Viktor Orban oglasio se na društvenoj platformi X nakon što su zastupnici Evropskog parlamenta na jučerašnjoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu izglasali novi pakt o migracijama i azilu.

“Migracijski pakt je još jedan ekser u kovčeg Evropske unije. Jedinstvo je mrtvo, sigurnih granica više nema. Mađarska nikada neće popustiti pred masovnim migracijskim ludilom! Potrebne su nam promjene u Bruxellesu kako bismo zaustavili migracije,” poručio je Orban.

Pakt o migracijama predstavlja paket uredbi od ukupno desetak zakonodavnih akata. Za krajnju desnicu on nije dovoljno restriktivan, a za najveći dio zastupnika Zelenih te krajnje ljevice, paket je prestrog i drže da se njime krše prava migranata.

Dogovor predviđa da zemlje prvog ulaza migranata na teritoriju EU provode stroži postupak azila na vanjskim granicama Unije i imaju više ovlasti u vraćanju tražitelja azila koji imaju male izglede da im bude odobrena međunarodna zaštita.

Paket od pet uredbi

Paket uključuje i pet uredbi o kojima je dogovor između Vijeća i Parlamenta postignut 20. prosinca prošle godine. Prva od pet uredbi odnosi se na dubinsku provjeru na granicama, što znači da se uvode jedinstvena pravila o identifikaciji državljana trećih zemalja po njihovu dolasku, što treba pridonijeti sigurnosti unutar šengenskog područja.

Druga je uredba o Eurodacu, zajedničkoj bazi podataka u kojoj se prikupljaju točniji i potpuniji podaci za otkrivanje nedopuštenih kretanja. Zatim, uredba o postupcima azila koja predviđa brži i učinkovitiji postupak azila i vraćanja.

Uredba predviđa postupak na granici za one koji statistički imaju male izglede za dobivanje azila, ti migranti će biti zadržani u centrima za prihvat na granicama dok se njihov zahtjev ispituje po ubrzanoj proceduri s ciljem da ih se što brže vrati.

Četvrta je uredba o upravljanju azilom i migracijama, kojom se uspostavlja novi mehanizam solidarnosti među državama članicama kako bi se uravnotežio postojeći sistem u kojem je nekoliko zemalja odgovorno za veliku većinu zahtjeva za azil, kao i jasnih pravila o odgovornosti za obradu zahtjeva za azil.

Peta je uredba o kriznim situacijama i situacijama više sile. Ona treba osigurati da EU u budućnosti bude pripremljena za suočavanje s kriznim situacijama, uključujući instrumentalizaciju migranata, poput onoga što čine Rusija ili Bjelorusija kada šalju velik broj ljudi iz trećih zemalja prema teritoriji EU-a.Izvor
Index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button