Lifestyle

Online kupovina: Prevaranata je sve više, a kako se zaštititi?

Trenutak slave u Bosni i Hercegovini, online kupovina doživjela je tokom pandemije koronavirusa. Mnogi su tada prvi put iskoristili ovu pogodnost putem interneta, a veliki je broj i onih koji su bili prevareni. Provjerili smo da li su građani pronašli način da se zaštite ili su se vratili tradicionalnom načinu kupovanja?

Iako donosi pogodnost, online kupovina je mač sa dvije oštrice. Prevaranata je sve više, a mnogi su se opekli kupujući na ovaj način. “Ko se o mlijeko opeče i u jogurt duva,” kaže narodna poslovica. Tako da neki imaju svoje metode provjere.

Preko interneta se kupuje sve, najčešće odjeća. Najvažnija je predostrožnost, kažu kupci.

Uprkos tome što je online kupovina doživjela veliku popularnost i zauzela značajno mjesto u svjetskoj ekonomiji i dalje je veliki broj onih koji radije žele lično otići u kupovinu.

Ako se ipak odlučite na online trgovinu, stručnjaci upozoravaju na oprez, jer ukoliko se ogolite i ostavite svoje podatke, postali ste laka meta za prevaru.

“Sad su se izvještili i oni koji to prave, pa više nije priča da morate uplatiti neke pare, nego samo vi popunite podatke pa će sve biti u redu. E tu se krije zamka. Naime, Vi kada popunite podatke Vi ste sebe otkrili. Od tog trenutka pa nadalje, Vi ste praktično na ivici, možete pasti, možete proći. Sve zavisi od one druge strane, koliko ste Vi njima interesantni,” kazao je Haris Hadžialić, inženjer informacionih tehnologija i telekomunikacija.

U najvećem broju slučajeva, interesantan je novac. Ali i tu postoje mudri koraci da se zaštitite.

“Prvi jedini i najbolji način su novi sistemi kao što je 3D secure gdje u biti svaka transakcija traži potvrdu mobitela, to je najsigurniji način za modernije korisnike. Ali u biti uvijek je dobro ne stavljati tu karticu na koju vam liježe plata, nego uzeti neku dopunjivu, ograničenu,” kazao je IT stručnjak Nedim Hadžiosmanović.

Upravo zbog povećanog broja internet prevara, stručnjaci ukazuju na neophodnost edukacije, odnosno cyber higijene.

Izvor
Ba.n1info.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button