BiH

Oduzete cigarete i duhan u vrijednosti oko 60.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) proveli su dvije odvojene akcije na području Regionalnog centra Mostar i Tuzla i tom prilikom privremeno oduzeli sitno rezani duhan i cigarete, čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje se na oko 60.000,00 KM, saopćeno je iz UIO.

U skladu sa operativnim planom “Iznenađenje”, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaje u saradnji sa službenicima Policijske uprave Mostar, u mjestu Ortiješ, na putnom pravcu Buna – Mostar, prilikom kontrole putničkog motornog vozila pronašli su 1.660 paklica cigareta, bez akciznih markica, različitih robnih marki, namijenjenih za dalju prodaju.

Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 10.000,00 KM.

U drugoj operativnoj aktivnosti službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Tuzla uočili su vozilo u kojem se nalazila veća količina sitno rezanog duhana namjenjenog za daljnu distribuciju i prometovanje na području Tuzlanskog kantona. Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 250 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica, koji je privremeno oduzet, kao i putničko motorno vozilo koje je korišteno da se duhan preveze.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 50.000,00 KM.

Protiv osumnjičene osobe bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO koristili su specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada Sjedinjenih Država putem Programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 020 607 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i anonimni.

Izvor: Bhrt.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button