BiHVijesti

Održana zajednička sjednica Savjeta za vanjsku politiku i Savjeta za ekonomska pitanja pri Kabinetu dr. Bećirovića
Održana je zajednička sjednica Savjeta za vanjsku politiku i Savjeta za ekonomska pitanja pri Kabinetu člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića, na kojoj su prisustvovali uvaženi akademici, ambasadori i diplomate, univerzitetski profesori i novinari.

Na sjednici su razmatrana određena vanjskopolitička pitanja, kao i aktuelna i strateška pitanja iz oblasti ekonomije koja su u nadležnosti Predsjedništva BiH.

Istaknuta je važnost unaprjeđenja regionalne i dobrosusjedske saradnje kao jedan od prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine. Unaprjeđenje saradnje sa susjednim državama – Republikom Hrvatskom, Republikom Srbijom i Crnom Gorom, na osnovama zajedničkog interesa i poštujući načela ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, trajni je prioritet vanjske politike Bosne i Hercegovine.

Također, naglašeno je da će Bosna i Hercegovina težiti jačanju ekonomskih, političkih, kulturnih i drugih veza među zemljama regije, u skladu s temeljnim normama međunarodnog prava i važećim općim pravnim načelima.

U tom smislu iskazana je i podrška aktivnom učestvovanju Bosne i Hercegovine u potvrđenim regionalnim inicijativama, koje su od velike važnosti za poboljšanje i trajnu stabilizaciju odnosa u regiji, ali i pozicioniranje Bosne i Hercegovine kao proaktivnog i konstruktivnog partnera.

Na Savjetu je istaknuto da Bosna i Hercegovina treba nastaviti saradnju sa susjednim zemljama, u okviru Berlinskog procesa, koji svojim formatom i sadržajem predstavlja komplementaran aspekt integracija Bosne i Hercegovine u EU.

Predanost izgradnji dobrih odnosa sa susjednim državama pokazuje spremnost Bosne i Hercegovine za konstruktivan dijalog i rješavanje otvorenih pitanja. Konstatirano je da je vanjska politika Bosne i Hercegovine usmjerena ka unapređenju i očuvanju trajnog mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja, odnosno uključivanju u savremene evropske, političke, ekonomske i sigurnosne integracione tokove.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button