TuzlaValter Tuzlanski

Održan radni sastanak na temu izgradnje autoceste Orašje – Tuzla / dionica Tuzla – Maoča

U prostorijama Gradske uprave Tuzla, danas je održan radni sastanak na temu započetih i planiranih aktivnosti na izgradnji autoceste Orašje – Tuzla, dionica Tuzla – Maoča. Sastanku su prisustvovali predstavnici JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine, Grada Tuzle i IPSA-Instituta Sarajevo.

Domaćin današnjeg sastanka bio je vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić sa saradnicima, koji je istakao značaj realizacije ovog kapitalnog projekta, s obzirom na sve njegove pozitivne aspekte.

Možda će Vas zanimati i:

„Siguran sam da je ovo historijski dan za grad Tuzlu. Obzirom da smo više od dvije decenije u putnoj blokadi, danas  počinjemo priču o izgradnji autoceste koja počinje od Tuzle prema Brčkom i Orašju. Želio bih da se zahvalim izvršnom direktoru JP Autoceste Federacije BiH, Ešefu Džafiću na inicijativi koju je uputio predsjedavajućem Komisije za saobraćaj i komunikacije pri Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Jasminu Imamoviću, koji je odmah poduzeo korake na organizaciji ovog sastanka. Zahvaljujem se i svim članovima tima iz JP Autoceste FBiH i IPSA Instituta, koji su danas doputovali u Tuzlu da nam prezentuju sve ono što su do sada uradili i obraduju nas  informacijom, da će u drugoj polovini godine, najvjerovatnije, početi izgradnja ovog dijela autoputa. Obzirom da je grad Tuzla treći po ekonomskom razvoju u FBiH, da je Tuzlanski kanton najmnogoljudniji kanton i da su stanovnici Tuzle zaslužili biti ravnopravni sa stanovnicima drugih kantona u kojima se grade brze i auto ceste, drago mi je što smo dogovorili da počinjemo sa realizacijom ovog projekta. Posebno je značajno što je Vlada FBiH obezbijedila finansijska sredstva za ovu investiciju. Gradska administracija i sve gradske službe raditi će u punom kapacitetu na ovom projektu, kako bi se što prije završio proces eksproprijacije, koji je jedan od preduslova za početak izgradnje. Posebno mi je drago što ovaj autoput počinje iz Tuzle jer su to naši sugrađani i sugrađanke zaslužili“, – izjavio je vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić.

Današnji sastanak održan je na inicijativu izvršnog direktora JP Autoceste Federacije BiH, Ešefa Džafića i predsjedavajućeg Komisije za saobraćaj i komunikacije pri Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Jasmina Imamovića.

„Važan je ovaj prvi korak, ova dionica autoputa od Mihatovića do Previla je važna i za državu Bosnu i Hercegovinu i za regiju. Ovaj kanton je najmnogoljudniji u BiH, a kada se dodaju Brčko Distrikt i Posavski kanton, ovo je najmnogoljudnija regija. Radi se o ekonomski najpotentnijem dijelu BiH koji će biti mnogo snažniji kada budemo imali ovaj autoput. Važno je i za oba entiteta, radi se o dionici, tj dijelu puta Sarajevo – Beograd, koji prolazi kroz Bijeljinu, Brčko, Orašje, Tuzlu i Žepče. Važno je da se povežemo sa Zenicom, granicom, rijekom Savom i cijelom Sjeveroistočnom BiH, gdje živi oko milion ljudi. Dugo smo čekali i zahvalan sam na ovom sastanku izvršnom direktoru JP Autoceste FBiH, čitavoj ekipi inžinjera, projektanata, pravnika. Hvala i vršiocu dužnosti gradonačelnika, dr.sc. Lugaviću, na spremnosti i entuzijazmu službi. Snažnu podršku, kao predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije pri Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dajem i nastaviti ću sa tom podrškom jer se radi o jako važnom projektu, koji je vezan za poboljšanje ekonomske održivosti BiH i kvalitete života građana“, – izjavio je Jasmin Imamović.

Tokom sastanka prezentirani su Idejni projekat autoceste Orašje – Tuzla, dionica Tuzla – Maoča LOT5 i  Elaborat identifikacije parcela za eksproprijaciju – LOT 5.

„Mi smo do sada uradili Idejni projekat dionice ove autoceste do Previla, koji je predat, a do kraja januara očekujemo i završetak Idejnog projekta do Maoče. Poslije toga slijedi izrada Elaborata eksproprijacije, predaja istog, za eksproprijaciju zemljišta na ovom dijelu dionice do Previla. Nakon toga slijedi izrada Glavnog projekta, a kada se steknu uslovi bit će objavljen i tender za početak radova.
Očekujem da gradnja ove autoceste, od Mihatovića do Previla, krene u drugoj polovini tekuće godine. Vlada FBiH je obezbijedila sredstva za izgradnju dijela ove autoceste, u iznosu od 134.000.000KM, kao i sredstva za projektovanje i eksproprijaciju. Sredstva nisu upitna i sada je do dinamike i angažovanosti svih učesnika. Uposlenike i čelnike Grada Tuzle ne treba moliti, oni su zaista učinili mnogo toga sa svoje strane, da dođemo u ovu fazu izrade projektne dokumentacije pa i samog čina početka gradnje“, – istakao je izvršni direktor JP Autoceste Federacije BiH, Ešef Džafić.

 

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button