BiHIstaknuto

Od sutra obavezna zimska oprema: Pripremite auto za sigurnu vožnju

Prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini zimska oprema obavezna je od sutra za sva vozila i bez obzira na vremenske uslove. Uz zakonske obaveze donosimo i nekoliko praktičnih savjeta za pripremu automobila i vožnju u zimskim uslovima.

Korištenje zimske opreme za vozila na teritoriji Bosne i Hercegovine je obavezno od 1. novembra ove godine do 1. aprila 2023. godine.

Zimsku opremu moraju posjedovati sva vozila osim motocikala (L kategorija) i trakora (T i C kategorije), a ona podrazumijeva sljedeće:

 • gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili
 • gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili
 • gume za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Od prošle godine vreća pijeska i lopata za teretna vozila više nisu obavezan sastavni dio zimske opreme.

Ono što je važno napomenuti uz ove zakonske propise je činjenica da zbog svoje sigurnosti ali i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju vozači trebaju biti svjesni da ljetne gume u pravilu zbog svog sastava gube svoje osobine prianjanja na temperaturama nižim od 10 stepeni Celzijusa.

Tako da i pored nadprosječno visokih dnevnih temperatura koje imamo u zadnje vrijeme, ujutro i navečer kada temperatura pada ispod 10 stepeni vaše ljetne gume ipak neće moći dovoljno brzo zakočiti ili sigurno skrenuti u zavojima. O upotrebljivosti ljetnih guma u pravim zimskim uslovima na snijegu i ledu koji nas čekaju, nadamo se, da je suvišno i govoriti.

Do I Really Need Winter Tires? And Other Frequently Asked Questions - Ride Time

Kako voziti u zimskim uslovima?

Nakon što ste vaš automobil očistili od snijega i leda konačno možete krenuti. Ipak, najveće zimske zamke vas tek sada čekaju. Bilo da upravljate ili kočite, posebna pažnja potrebna je na zaleđenim putevima. Ovo su tri najvažnija pravila za siguru vožnju zimi.

Foto: Continental

 • Vozite nježno, ravnomjerno i glatko

Bez obzira da li vozite po ledu, snijegu ili samo po hladnom vremenu, u zimsko vrijeme automobil reaguje znatno drugačije na vaše kontrole u odnosu na ljetno vrijeme. Veća je mogućnost da će proklizati, a put kočenja također postaje duži. U skladu sa tim morate prilagoditi svoj stil vožnje. Osnovni princip je da uvijek vozite nježno, ravnomjerno i glatko, te prije svega smanjite i prilagodite brzinu. Posebnu opasnost predstavljaju semafori i raskrsnice. Čak i lagano kočenje može biti opasno ako niste ostavili dovoljan razmak od automobila ispred. Uvijek održavajte dovoljnu udaljenost, a tu je dobro držati se pravila da vam zimi treba tri puta veći razmak od automobila ispred nego što je to slučaj ljeti.

 • Krećite i ubrzavajte pažljivo

Pokušavate pokrenuti automobil po snijegu, ali automobil se ne kreće? Zimi je prianjanje na putevima znatno slabije, a na snijegu se i zimske gume mogu lako zavrtiti “u prazno” i zakopati se dublje u snijeg. Zato je važno pokretati automobil sa manje pritiska na papučicu gasa, a lakše je napredovati kroz snijeg kada vozite u nižem stepenu prijenosa. Prijenos snage je nježniji i efikasniji, a rezultat je da gume imaju bolje prianjanje i bolje podnose uslove na podlozi. Također, kada mijenjate stepen prijenosa, polako pritisnite i otpustite kvačilo.

 • Obratite pažnju na upravljanje i kočenje

Nije dovoljno samo da prilagođavate brzinu. Morate pratiti i osjetiti ponašanje svog automobila, a vozne osobine su drugačije na snijegu i ledu u odnosu na ljetne uslove. Na primjer, zbog gubitka prianjanja automobil se može brzo i lako zanijeti u krivini. U ovom slučaju otpustite kvačilo i oprezno upravljajte u smjeru suprotnom od putanje vozila. Ako vozilo i dalje ne reaguje na upravljanje preostaje vam snažno kočenje.

How to make winter tires last longer - Sherwood Ford

Uz zimske gume pobrinite se za još par stvari na automobilu

 • Provjerite akumulator i očistite polove akumulatora kako biste bili sigurni da će u hladnim jutrim i noćima vaš automobil startovati, dok čisti polovi garantuju da nećete imati gubitak struje.
 • Provjerite rashladnu tekućinu motora, pogotovo ako ste je tokom ljeta razblaživali destilovanom vodom.
 • Naspite tekućinu za čišćenje vjetrobrana koja je otporna na zamrzavanje.
 • Provjerite ili zamijenite filter kabine jer je to glavni preduslov da izbjegnete neugodne mirise u kabini ali i da vam stakla nisu zarošena.
 • Očistite kanale ventilacije jer se u njima zbog vlage i promjene temperature skupljaju bakterije koje uzrokuju neugodne mirise.
 • Provjerite ili zamijenite metlice brisača jer su one jedan od glavnih preduslova dobre vidljivosti zimi.
 • Očistite i premažite zaptivne gume oko vrata i prozora glicerinom kako vam vrata i stakla ne bi ostala “zaljepljena” na prvim minusima.
 • Podmažite brave i ručke vrata čak i ako imate daljinsko otključavanje. Brave će lakše raditi, dok ćete na štekama tako izbjeći kvarove i lomove.
 • Očistite stakla iznutra kako biste imali bolju preglednost. Prljava stakla iznutra lakše zamagle, dok vam posebne probleme s vidljivošću mogu zadati noću.
 • Zamijenite ili očistite gumene prostirke, zbog vode i prljavštine u njima stakla će vam lakše rositi zimi, dok je i sam zrak u automobilu neugodan.
 • Pripremite strugač ili sprej za led i metlicu za snijeg. Zatrebaće vam sigurno, a ako parkirate na otvorenom pravi spas su lagani prekrivači vjetrobrana koji će vam uskratiti muke jutarnjeg struganja stakala.
 • Provjerite stanje kompleta za prvu pomoć, pogotovo ako ste ga koristili u zadnje vrijeme.

Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button