Vijesti

Od 1. novembra poskupljuje plin u Federaciji BiH, a evo i koliko

Odobren zahtjev Energoinvesta
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila je zahtjev Energoinvesta kojim će cijena plina biti uvećana za 4,96 posto, potvrđeno je za Klix.ba.

Poskupljenje se odnosi na period od 1. novembra ove godine, što znači da će građani račune sa većom cijenom plina dobiti u decembru ove godine.

Riječ je o povećanju sa dosadašnjih 797,00 KM/1000Sm3 na 836,53 KM/1000 Sm3 za distributivna privredna društva.

Energoinvest je početkom oovg mjeseca saopćio da je na bazi novodostavljene cijene prirodnog gasa za četvrti kvartal 2023. godine od strane ruskog isporučioca Gazprom Export izvršio rekalkulaciju troškova i cijene prirodnog gasa za tarifne kupce koju odobrava Vlada FBiH.

Zahtjev za korekciju cijene prirodnog gasa dostavljen je Vladi FBiH 6. oktobra 2023. godine i on sumarno rezultira sa ukupnim povećanjem cijene prirodnog gasa u procentualnom iznosu od 4,96 posto u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala.

“Na povećanje cijene prirodnog gasa je uticao porast cijene naftnih derivata koji utiču na formiranje proizvođačkih cijena prirodnog gasa. Također je došlo do trenda povećanja vrijednosti USD u odnosu na EUR i KM, što je sumarno rezultiralo gore navedenim povećanjem”, kazali su iz Energoinvesta.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button