Sport

Obustavljen postupak protiv Tegeltije jer je izmijenjen zakon u korist predsjednika Borca

Transparency International u Bosni i Hercegovini je u maju ove godine podnio prijavu protiv Milana Tegeltije, predsjednika Fudbalskog kluba Borac Banja Luka, a sada je postupak obustavljen.

Prijava je podnesena zbog sukoba interesa, pošto se Tegeltija istovremeno nalazi na funkciji savjetnika predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika za pravna pitanja i po zakonu ne može biti dio uprave kluba koji se finansira javnim novcem.

Postupak protiv Tegeltije obustavila je Komisija za odlučivanje Narodne skupštine RS, koja je ozakonila situaciju u kojoj se predsjednik FK Borac nalazi.

Iz Transparency Internationala navode da je apsurdno da Komisija ne primjenjuje zakon koji je bio na snazi u vrijeme kad je prijava protiv Tegeltije podnesena.

Po tada važećim odredbama Zakona bilo je zabranjeno svakom funkcioneru da bude na čelu udruženja koje se finansira iz budžeta sa više od 100.000 KM, a Tegeltija istovremeno obavlja funkciju savjetnika i predsjednika kluba, koji je dobio preko 2 miliona maraka iz budžeta RS. Pravdajući se medijima, Tegeltija je iznio tumačenje da “nije u sukobu interesa” jer za rad u klubu ne prima platu, a ubrzo nakon toga NSRS je izmijenila samo jedan član tog zakona i od zabrane izuzela funkcionere koji za rad u udruženju ne primaju naknadu.

Ovaj zakon je usvojen krajem septembra ove godine, a nakon svega Komisija donosi zaključak kojim se obustavlja postupak protiv Tegeltije, te kao razlog navodi upravo izmjene zakona koje su tek u oktobru stupile na snagu.

“S obzirom na navedenu zakonsku odredbu prestali su razlozi za vođenje ovog postupka te se isti obustavlja,” stoji u odluci Komisije.

Pored toga što ova Komisija ne primjenjuje pozitivne pravne propise koji su važili u trenutku pokretanja postupka, ostaje upitno u kojoj proceduri je utvrđeno da prvi čovjek FK Borac za rad u klubu ne prima nikakvu naknadu, pa će TI BiH zbog svega uputiti žalbu, saopćio je Transparency International BiH.

Podsjećamo, Tegeltija je na poziciju predsjednika FK Borac došao početkom aprila ove godine.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button