BiHVijesti

Objavljeni detalji prvostepene presude u predmetu “Bosnalijek”: Oduzeta imovina u vrijednosti preko 22 miliona KM

Detalje o prvostepenoj presudu u predmetu “Bosnalijek” objavilo je Kantonalno Tužilaštvo KS.

Prema saopćenju Tužilaštva Kantonalni sud u Sarajevu izrekao je prvostepenu presudu u predmetu “Bosnalijek”. Edin Arslanagić osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, Šefik Handžić i Hasan Šepo na po 10 godina, dok je Jasmin Šepo osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 7 godina. Aida Selvić je oslobođena optužbi.

Pet računa

Istovremeno, sud je prvostepenenom presudom donio rješenje o mjeri osiguranja, odnosno oduzimanju protuzakonito stečene imovine od četvorice osuđenih u vrijednosti od 22.355.806,68 KM , a koja se odnosi na nepokretnu i pokretnu imovinu, odnosno dionice i novčane depozite.

Prvostepenom presudom, sud je donio rješenje o mjeri osiguranja, odnosno oduzimanju protivzakonito stečene imovine od četvorice osuđenih u vrijednosti od 22.355.806,68 KM, a koja se odnosi na nepokretnu i pokretnu imovinu, odnosno dionice i novčane depozite.

Od Arslanagića oduzima se novac sa pet transakcijskih računa u različitim bankama i to ukupno 831.089 KM, 4.521,19 eura, 9.531,40 američkih dolata i nenamjenski oročeni depozit u iznosu od 600.000 KM, potom, dvije nekretnine (troiposoban stan i nekretnina Luke), automobil Mercedes, dionice u vrijednosti od 405.253 KM i vrijednosni papiri u iznosu od 6.060 KM.

Od optuženog Handžića, njegove supruge i kćerke kao povezane osobe oduzima se novac sa transakcijskog računa u iznosu od 64.009,96 KM i 50.000 KM nenamjenskog oročenog depozita, četiri stana i apartman, dionice vrijednosti od 129.400,00 KM, automobil Toyota, dva poslovna prostora i vikendica.

Od optuženog Šepe oduzima se novac u iznosu od 236.990 KM i nenamjenski depozit u iznosu od 20.000 KM, dvije nekretnine, zemljište, Luka šuma, dionice u vrijednosti od 47.200 KM, četiri automobila “Toyota”, “Porshe”, “Mitsubishi Pajero”, “Porsche Carrera” i umjetničke slike.

Od optuženog Jasmina Šepe oduzima se novac sa dva transakcijska računa i to 126.253,06 KM, garaža, dva stana, apartman te dionice i vrijednosni papiri u iznosu od 4.669.146,8 KM, potom, automobil Porshe i umjetničke slike.

Od Vedada Arslanagića, sina Edina Arslanagića kao povezane osobe, oduzimaju se stambeni objekat sa garažom i dvorištem vrijednosti 370.000 KM, poseban dio stambeno poslovne zgrade i apartman na Bjelašnici.

Prema optužnici Tužilaštva KS, terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom, krivotvorenjem službenih isprava te sklapanjem štetnih ugovora.

Podsjetit ćemo, optužnica uz Edina Arslanagića, bivšeg Bosnalijekovog generalnog direktora, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, počinili kao uposlenici firmi – „Bosnalijek“ d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Optužnica na 170 stranica

Arslanagić, Handžić, Hasan i Jasmin Šepo, osuđeni su da su kao uposlenici spomenutih firmi, a u vezi s poslovnim aranžmanima kojima su kao pripadnici grupe za organizirani kriminal od 2002. do 2012. godine posredstvom spomenutih i drugih firmi „izvlačili“ novac iz „Bosnalijeka“ radi ostvarivanja protivpravne imovinske koristi. Na taj način su oštetili „Bosnalijek“, budžet Federacije BiH i budžet Kantona Sarajevo za 22.355.806,68 KM.

Optužnica u predmetu Bosnalijek sadrži 170 stranica. Tokom glavnog pretresa saslušano je više od 60 svjedoka, šest vještaka i prezentirano više od 1.000 materijalnih dokaza. Podsjećamo u navedenom predmetu uhapšen je i Amar Arslanagić. Za njim je nakon bjekstva raspisana međunarodna potjernica, a postupak u odnosu na njega je razdvojen.

Podsjećamo, u navedenom predmetu uhapšen je i Amar Arslanagić. Za njim je nakon bjekstva raspisana međunarodna potjernica, a postupak u odnosu na njega je razdvojen.

Izvor
Avaz.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button