Tuzla

Obilježena 40. godišnjica smrti Ismeta Mujezinovića
Danas se navršilo 40 godina od smrti velikog umjetnika i akademika Ismeta Mujezinovića (1907-1984.) koji je za svog života ostavio neizmjerno dragocjeno umjetničko naslijeđe.

Svojim intelektualnim radom i društvenim angažmanom obogatio kulturnu i intelektualnu klimu Tuzle i Bosne i Hercegovine.

Možda će Vas zanimati i:

Od posebnog značaja za društvo, njegove moralne i etičke vrijednosti, izdvaja se Mujezinovićevo učešće u Narodnooslobodilačkoj borbi, gdje je dao veliki doprinos u oslobođenju zemlje od fašizma.

Brojne ustanove

Mnoge zasluge za osnivanje brojnih ustanova, institucija i manifestacija u Bosni i Hercegovini pripadaju Mujezinoviću, što je prepoznato i cijenjeno od strane društva, kulturnih i umjetničkih djelatnika i akademske zajednice.

Na godišnjicu smrti, radnici JU “Centar za kulturu” Tuzla, kao i svake godine, su posjetili mjesto gdje počiva slavni umjetnik i položili su cvijeće na grob Ismeta i njegove supruge Marije Mujezinović.

U spomen Ismeta Mujezinovića, koji je uz Mevludina Ekmečića osnovao, prvobitno Galeriju istaknutih ličosti, a kasnije Međunarodnu galeriju portreta, u foajeu Međunarodne galerije portreta Tuzla priređena je postavka fotografija i novinskih članaka na kojima je dokumentovan dan sahrane Ismeta Mujezinovića.

Fotografije i novinski članci iz listova svih republika bivše Jugoslavije su dokaz o značaju umjetnika i poštovanju koje su mu ukazali brojni stanovnici, kolege, novinari i mnogi drugi koji su došli na sahranu da odaju posljednju počast.

Počasna straža

Na dan sahrane 9. januara 1984. u galeriji je upriličena počasna straža, uz prisustvo brojnih zvaničnika, delegacija i građana.

Na izloženim fotografijama su zabilježeni trenutci dok stražu drže: članovi Univerziteta u Tuzli, predstavnici brojnih preduzeća i radničkih organizacija, Opštinski odbor SUBNOR-a, članovi Društva likovnih umjetnika Tuzla, profesori Akademije likovnih umjetnosti kao i Republičko izvršno vijeće. Ispred galerije se prisutnima obratila Emina Zaimović, predsjednica SO Tuzla, dok su se na ukopu govor održali Hamdija Pozderac, predsjednik CK SKBiH i Svetozar Zimonjić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BIH.

Posljednju počasni stražu pored odra su držali: Cvijetin Mijatović, Svetozar Zimonjić, Franjo Herljević, Hamdija Pozderac, Milanko Renovica, Branko Mikulić, Emina Zaimović i Husein Bakalović. Komemorativna sjednica je održana na Univerzitetu u Tuzli, uz obraćanje prof. dr. Vojislava Magazinovića. Ismet Mujezinovć je također bio i jedan od osnivača Univerziteta u Tuzli i prvi dobitnik počasnog doktorata na Univerzitetu. Tim činom je ukazana velika čast i poštovanje prema velikom Mujezinoviću.

Posjetioci galerije

Hiljade stanovnika Tuzle i drugih gradova bivše Jugoslavije su prisustvovali posljednjem ispraćaju velikana Ismeta Mujezinovića, što svjedoči o njegovom značaju i vrijednostima koje je njegovao i prenosio na društvo.

Postavka fotografija i novinskih članaka će biti dostupna za posjetioce galerije od 8. januara 2024. do 29. februara 2024. Svi ljubitelji umjetnosti i zainteresovani posjetici, tokom cijele godine mogu posjetiti stalnu postavku umjetničkih djela iz kolekcije “Ismet Mujezinović” u Međunarodnoj galeriji portreta i spomen sobu posvećenu umjetniku u Kući i ateljeu “Ismet Mujezinović”, a ulaz je besplatan.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button