IstaknutoIzdvojeni članak

NP Tuzla: Ove predstave trebate pogledati u januarskim danima

Šarolik repertoar


Ansambl Narodnog pozorišta Tuzla ovog mjeseca za svoju publiku ponovo igra pet predstava sa aktuelnog repertoara, koje su ostvarile jako dobre rezultate na domaćoj i regionalnoj pozorišnoj sceni.

Prvu predstavu publika će moći pogledati u utorak, 09. januara u 19,30 sati, a u pitanju je predstava „Djelidba“, po tekstu Skendera Kulenovića i u režiji Miralema Zubčevića.

Djelo „Djelidba“ je drama sa komičnim elementima, čija je radnja smještena u period neposredno po završetku Drugog svjetskog rata. U jedno bosanko selo dolazi humanitarna pomoć, za čiju podjelu su zaduženi lokalni predstavnici. Međutim, nastojeći da najveći dio pomoći svako od tri nacionalna tijela namakne upravo svome narodu, dolazi do velikih spletki i nesuglasica. Na kraju, okupirani vlastitim previranjima, humanitarna pomoć odlazi dalje, a lokalci ostaju praznih ruku.

U predstavi igraju: Nenad Tomić, Elvis Jahić, Nermin Omić, Elvira Aljukić, Siniša Udovičić, Milenko Iliktarević, Adnan Omerović, Dalibor Brkić, Edis Žilić, Midhat Kušljugić i Nedim Malkočević.

Dva dana kasnije, u četvrtak, 11. januara u 19,30 sati na repertoaru je predstava „Žene u crvenom“, autora Davora Špišića i u režiji Midhata Kušljugića.

KomedijaŽene u crvenom“ govori o četiri žene i životnoj situaciji koja spaja njihove sudbine. U predstavi igraju Meliha Fakić, Elvira Aljukić, Irma Zukić i Jasmina Dedić Ibrić.

Predstavu „Škrtac“, po tekstu J.P. Moliera i u režiji Tamare Damjanović, publika će ovoga mjeseca moći pogledati u dva termina.

Prvo igranje „Škrtca“ zakazano je za utorak, 16. januar, a drugo za kraj mjeseca, u srijedu, 31. januara u 19,30 sati.  Radnja predstave se odvija oko glavnog lika Harpagona, te njegove opsjednutosti novcem. Patološka škrtost Harpagona predstavlja oličenje pohlepe  i sebičnosti. “Škrtac” je svevremenska priča jer se svako društvo, ali i pojedinac prepoznavaju u vječnom pitanju odnosa prema novcu.

U predstavi igraju: Elvis Jahić, Adnan Omerović, Jasmina Dedić Ibrić, Edis Žilić, Nedim Malkočević, Samina Mujkanović, Siniša Udovičić i Irma Zukić.

„Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ je pozorišni klasik kojeg ne treba posebno najavljivati, uzevši u obzir činjenicu da ova predstava na sceni Narodnog pozorišta Tuzla igra već skoro 25 godina. Publika će ovu genijalnu izvedbu ansambla Narodnog pozorišta Tuzla, u režiji velikog Mustafe Naradevića, moći pogledati u petak, 19. januara u 19,30 sati.

U predstavi igraju: Nermin Omić, Meliha Fakić, Milenko Iliktarević, Nenad Tomić, Elvira Aljukić, Siniša Udovičić, Midhat Kušljugić, Nedim Malkočević i Mirza Pinjić.

Predstava „Budala na večeri“, autora Frencisa Vebera i u režiji Midhata Kušljugića na sceni Pozorišta će se igrati u srijedu, 24. januara u 19,30 sati.

Radnja predstave se odvija oko bogatog izdavača knjiga Pijera Brošana (Milenko Iliktarević), koji  svake srijede sa svojim prijateljima organizuju večeru i takmiče se koji će od njih na taj sastanak pozvati veću budalu, odnosno osobu s neobičnim idejama i strastima kojoj će se svi moći smijati. Kad Pijer upozna neobičnog čovjeka po imenu Pinjon (Edis Žilić), uloge se zamjenjuju, jer u ovom odnosu Brošnan ostaje budala.

U predstavi igraju Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Elvis Jahić, Remira Osmanović, Jasmina Dedić – Ibrić, Siniša Udovičić i Midhat Kušljugić.

Informacije i rezervacije ulaznica za sve predstave mogu se izvršiti na broj telefona i viber 064 43 55 704 i email rezervacije@nptz.ba.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button