Sport

NOVO U NOGOMETU: SUDIJE ĆE ODLUKE VAR-A OBJAŠNJAVATI GLEDAOCIMA!
“Smatramo kako je to važan korak ka transparentnosti, i publika na tribinama dobiti više informacija”

Tijelo odgovorno za donošenje nogometnih pravila IFAB objavilo je kako će sudije objašnjavati odluke VAR-a kako gledaocima na stadionima tako i onima pred televizijskim prijemnicima i to na probni rok od 12 mjeseci počevši od Svjetskog klupskog prvenstva koje će se igrati od 1. do 11. februara u Maroku.

Iako je VAR već nekoliko godina u upotrebi, a koristio se i na posljednja dva svjetska prvenstva, još uvijek se povlače kontroverze oko nekih odluka. Razgovor glavnog sudije utakmice i njegovih pomoćnika u VAR sobi ostat će privatan, no glavni sudija će imati mikrofon kako bi objasnio konačnu odluku javnosti.

Možda će Vas zanimati i:

“Smatramo kako je to važan korak ka transparentnosti, a također će i publika na tribinama dobiti više informacija”, objavili su iz IFAB-a.

Tema sastanka je bilo i trajanje utakmica. Odlučeno je kako se ipak neće uvoditi sat kojim bi se mjerilo vrijeme izgubljeno u situacijama kada neka momčad oteže i na taj način čuva pozitivan rezultat već je pozitivno ocijenjen pristup sudaca toj problematici koji je višen na nedavnom SP u Katru kada su sudačke nadoknade bile uvelike obilnije no što je to bio slučaj dosada.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button