SvijetTehnologija

Nove pandemija u fokusu: Britanski naučnici rade na razvoju vakcina

Britanski naučnici su započeli razvoj vakcina kao preventivnu mjeru protiv nove pandemije uzrokovane nepoznatom “bolesti X”.

Tim od više od 200 naučnika radi u vladinom laboratorijskom kompleksu visoke sigurnosti Porton Down u Wiltshireu. Oni su sastavili popis životinjskih virusa koji mogu zaraziti ljude i koji bi se u budućnosti mogli brzo proširiti svijetom.

Porton Down experts unable to verify precise source of novichok | Sergei Skripal | The Guardian

Naziv “bolest X” odnosi se na potencijalni novi patogen koji bi mogao izazvati sljedeću pandemiju, a trenutno nije poznato koji će tačno patogen izazvati takvu situaciju.

Sky News je posjetio laboratorijski kompleks koji upravlja Agencija za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije (UKHSA) kako bi pratio rad naučnika u laboratorijima s visokim stepenom zaštite.

Profesorica Dame Jenny Harries, voditeljica UKHSA, izjavila je: “Ono što pokušavamo učiniti je osigurati da se pripremimo kako bismo mogli djelovati brzo ako se pojavi nova bolest X. Nadamo se da ćemo to moći spriječiti [pandemiju], ali ako ne uspijemo, već smo započeli razvoj vakcina i lijekova kako bismo je suzbili.”

Centar za razvoj i evaluaciju vakcina u Porton Downu proširen je kako bi mogao preuzeti taj posao. Naučnici su sada uključeni u praćenje više visokorizičnih patogena, uključujući ptičju gripu, majmunske boginje i hantavirus, bolest koju šire glodavci.

Disease X': UK scientists begin developing vaccines against new pandemic | Science & Tech News | Sky News

Jedan od ranih uspjeha je razvoj prve vakcine na svijetu protiv krimsko-kongoanske hemoragijske groznice, bolesti koju prenose krpelji, a koja ima stopu smrtnosti od 30%.

Klinička ispitivanja su u ranoj fazi i očekuje se da će 24 dobrovoljca biti testirana s vakcinom koja će biti primijenjena ubodom.

Kako globalne temperature rastu, bolest krimsko-kongoanske hemoragijske groznice postaje sve češća u Evropi, a neki putnici su se već vratili u Veliku Britaniju s tom infekcijom.

 

 

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button