SvijetZanimljivosti i zabava

Nobelova nagrada za mir pripala iranskoj aktivistici koja je u zatvoruNobelova nagrada za mir dodijeljena je iranskoj aktivistici za prava žena Narges Mohammadi. Ona je trenutno u teheranskom zatvoru.

Norveški Nobelov odbor odlučio je dodijeliti Nobelovu nagradu za mir 2023. godinu Narges Mohammadi za njenu borbu protiv potlačivanja žena u Iranu i za promociju ljudskih prava i slobode za sve.

Možda će Vas zanimati i:

Ovogodišnja nagrada za mir također priznaje stotine hiljada ljudi koji su u prethodnoj godini demonstrirali protiv politika teokratskog režima u Iranu koje su usmjerene na diskriminaciju i potlačivanje žena. Motto koji su usvojili demonstranti – “Žena – Život – Sloboda” – prikladno izražava posvećenost i rad Narges Mohammadi, piše na oficijalnoj stranici nobelovih dobitnika.

Ko je Narges Mohammadi?

Narges Mohammadi je žena, zagovornica ljudskih prava i borac za slobodu. Njena hrabra borba za slobodu izražavanja i pravo na nezavisnost došla je s ogromnim ličnim troškovima. Ukupno, režim u Iranu je uhapsio 13 puta, osudio je pet puta, i osudio na ukupno 31 godinu zatvora i 154 bičevanja.

Narges Mohammadi je i dalje u zatvoru.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button