SvijetVijesti

Njemačkim hotelima i restoranima nedostaje 65.000 radnika


Mnogi restorani i kafići u Njemačkoj skraćuju radno vrijeme ili zatvaraju svoja vrata. Razlog je nedostatak radne snage. Strukovna udruženja procjenjuju da ugostiteljima i hotelijerima nedostaje više od 65.000 radnika.

Nedostatak radne snage je na vrhu razloga za zabrinutost kod hotelijera i ugostitelja, saopćili su iz Udruženja njemačkih hotelijera i ugostitelja (Dehoga).

Trenutno je na Uredima za zapošljavanje širom Njemačke otvoreno 33.160 radnih mjesta u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. No, Dehoga polazi od dvostruko veće brojke.

“Mnogi restorani i hoteli uredima za zapošljavanje više ni ne prijavljuju da su im potrebni radnici zato što ni ne očekuju da će im ured nekoga poslati”, kazala je Sandra Warden koja je pri Dehogi zadužena za kretanja na tržištu rada.

Kako vratiti radnike i pronaći nove?

Svoju procjenu manjka radnika Warden temelji na iskustvima iz proteklih godina.

“Prije četiri godine nedostajalo je 40.000 radnika u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Međutim, tokom pandemije koronavirusa se situacija dodatno zaoštrila”, istakla je Warden.

Tokom pandemije i zatvaranja lokala, mnogi radnici u ovoj branši su pronašli zaposlenje u nekom drugom, u pravilu bolje plaćenom, sektoru. Potražnja za radnicima se posebno sada, usred sezone godišnjih odmora, drastično povećala.

Skraćeno radno vrijeme i manje jela na jelovniku

Nijemci većinom odmor provode u svojoj domovini, ali ove godine često u mjestima u kojima provode odmor nailaze na zatvorena vrata ugostiteljskih objekata.

“Mnogi restorani i kafići posežu za raznim mjerama – skraćuju radno vrijeme ili unutar sedmice pauziraju nekoliko dana. Ili zbog nedostatka radnika u kuhinji drastično skraćuju jelovnik”, ukazala je Warden.

U nekim objektima se uvodi i sistem samoposluživanja, jer jednostavno nedostaje konobara.

Posljednja nada: useljavanje

Najviše nade Dehoga polaže u prihvaćeni reformirani zakon o useljavanju kojim će se omogućiti lakše useljavanje iz država izvan Evropske unije i za radnike bez fakultetske diplome, ali i na olakšane mogućnosti pristupa tržištu rada za izbjeglice.

U Dehogi smatraju da je potrebno raditi na tome da se poboljša i imidž zaposlenja u ovoj branši. Pritom se ne spominje rast plata koje su u ugostiteljskom i hotelijerskom sektoru relativno niske. Prema podacima internetskog portala za zapošljavanje Stepstone, kvalificirani kuhar mjesečno može računati s bruto platom od 2.600 eura, piše Deutsche Welle (DW).Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button