SvijetVijesti

Njemačka i Francuska pozivaju na nastavak primirja u Gazi
Njemačko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je međunarodnu zajednicu da učini sve što je u njenoj moći da osigura nastavak primirja u Gazi, a Francuska ministrica vanjskih poslova je izjavila da žali zbog okončanja primirja između Izraela i militanata Hamasa i pozvala na njegovu obnovu, javlja Al Jazeera.

“Naravno, to bi također značilo da će Hamas morati odložiti oružje. Samo na taj način može se otvoriti politički horizont za rješenje s dvije države koje može pružiti sigurnost i Izraelcima i Palestincima,” navodi se u saopštenju.

U međuvremenu je francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna na marginama klimatskih pregovora UN-a COP28 u Dubaiju izjavila da je raskid primirja žalosna vijest jer “ne donosi rješenje i komplikuje rješavanje svih pitanja koja se pojavljuju.”

Ona je nastavak primirja nazvala “esencijalnim.”

Primirje je dovelo do oslobađanja 80 izraelskih talaca u zamjenu za 240 palestinskih zatvorenika.

Također je više pomoći ušlo u Gazu, gdje je oko 80 posto stanovništva raseljeno i nema dovoljno hrane, vode i drugih osnovnih potrepština.

Još 25 talaca, uglavnom Tajlanđana, oslobođeno je van okvira sporazuma o primirju.

“Tražimo da se primirje nastavi. Neophodno je. Istovremeno je neophodno nastaviti oslobađanje talaca koji su već 55 dana u izuzetno teškim uslovima, kako bi se omogućilo da više humanitarne pomoći stigne i da se može distribuirati unutar pojasa Gaze gdje pati civilno stanovništvo,” rekla je francuska ministrica.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button