BiHKulturaSvijetVijesti

NEW YORK: Objavljen program 19. po redu festivala bh. filma


Ovogodišnji filmski program većinski predvode žene, rediteljke i scenaristice.

Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF) u New Yorku sa zadovoljstvom objavljuje program za 2023. godinu. Od velikog broja filmova prijavljenih BHFF-u na razmatranje, u finalni program festivala odabrano je ukupno dvanaest filmova.

Možda će Vas zanimati i:

Devetnaesti po redu festival će takođe imati i seriju interaktivnih diskusija sa gostima festivala, koje će trajati od srijede, 12. aprila do subote, 15. aprila uživo u SVA teatru u New Yorku. Prodaja ulaznica počinje uskoro.

Ovogodišnja selekcija filmova dočarava opseg i širinu filmskih ostvarenja koja potiču iz Bosne i Hercegovine, balkanskog regiona i bosanskohercegovačke dijaspore širom svijeta.

BHFF sa zadovoljstvom objavljuje da su, po prvi put, ogromna većina reditelja na ovogodišnjem festivalu žene. Štaviše, priče i teme  filmova koji su odabrani ove godine sugeriraju zavidan raspon, kao i raznovrsne  kinematografske stilove, estetiku, i format.

Kao skromna filmska industrija koja se i dalje suočava s problemima finansiranja i slabe infrastrukture, bosanska kinematografija uprkos izazovima nastavlja da cvjeta. BHFF ima čast da i dalje bude važna platforma za afirmaciju rada kako etabliranih tako i novih filmskih stvaratelja.

“Oduševljeni smo što možemo podijeliti ovogodišnji uzbudljiv i raznoliki filmski program sa našom publikom. Pored toga, izuzetno nam je drago što se ovogodišnji program sastoji od većinom žena redatelja i scenaristica, jer su raznovrsnost i inkluzija već dugo ključni fokus i prioritet našeg festivala. Isto tako, veliki raspon tema pokazuje koliko je lokalnim, kao i filmskim stvaraocima iz dijaspore bitno da se nastave baviti važnim društvenim pitanjima: od LGBTQ+ prava, ženskih prava, do i dalje prisutne stigme sa kojom se suočavaju osobe sa posebnim potrebama, kao i kontinuirane potrebe za razgovore o ratnim traumama i načinu zacjeljivanja u postkonfliktnom okruženju”, rekli su direktor BHFF-a Amir Husak i programska direktorica BHFF-a Dijana Jelača.

Devetnaesti godišnji BHFF sastoji se od tri dugometražna igrana filma, pet kratkih igranih filmova i četiri dokumentarna filma.

Dvanaest filmova odabranih za prikazivanje na 19. po redu BHFF-u takmiči se za nagrade žirija BHFF-a za najbolji dokumentarni film, najbolji kratki ili animirani igrani film, najbolji dugometražni igrani film, najbolju glumačku izvedbu, posebno priznanje žirija, kao i BHFF nagradu publike za najbolji film.

Više o festivalu i filmovima koji će biti prikazani možete saznati na njihovoj OFICIJELNOJ STRANICIIzvor
bhdinfodesk.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button