TuzlaTuzlanski kantonVijesti

Neuslovni studentski domovi u Sarajevu, kakva je situacija u Tuzli?


Stotine studenata svake godine boravi u studentskim domovima Univerziteta u Tuzli. Popunjenost kapaciteta je velika s obzirom da je ovo najpristupačniji i najbolji vid smještaja upravo za studentsku populaciju.

Nedostatak hrane, stjenice, izostanak tople vode i grijanja. Sve su to problemi sa kojima se susreću studenti u Sarajevu. 23. januara održali su mirne proteste na kojima su ukazali na katastrofalne uslove u studentskim domovima Nedžarići i Bjelave. Kakva je situacija u tuzlanskim domovima?

„Kad je u pitanju naš Studentski centar i status naših studenata mi smo generalno zadovoljni. Kada razgovaramo sa studentima i obavljamo neke radionice imamo razne kanale putem kojih nam mogu uputiti žalbe i ponavljam da nezadovoljstva nema”, kaže Selmir Duraković, predsjednik Studentskog centra Udruženja studenata Univerziteta u Tuzli.

Duraković napominje da domovi u svakom trenutku imaju grijanje i toplu vodu, što je najneophodnije. Centar je osnovan 1959. godine, a budući da se radi o staroj gradnji, s vremena na vrijeme je potrebno raditi na renoviranju. Predsjednik Udruženja studenata ističe da ukoliko naiđu na probleme, oni bivaju riješeni u rekordnom roku.

„I mi smo imali problem sa stjenicama. Obratili smo se direktoru, a on je hitnom intervencijom pozvao da se izvrši dezinsekcija nakon čega više nismo imali problema. To znači da se sve može riješiti, ne postoji problem koji nema rješenje“, objašnjava Selmir Duraković, predsjednik Studentskog centra Udruženja studenata Univerziteta u Tuzli.

Na prvom mjestu jeste dobra saradnja i komunikacija predstavnika studenata sa menadžmentom i upravom Studentskog centra. Ukupan smještajni kapacitet u domovima je 480 kreveta, a trenutno se tamo nalaze 384 studenta. Jedna od njih je i Meliha, koja ističe da smještaj u domu uveliko olakšava studentski život.

„Ja sam prilično zadovoljna. Godinu dana sam putovala, godinu privatno stanovala, a već dvije godine sam u domu i iskreno to mi je najbolja opcija od svih ponuđenih. Imala sam sreće sa cimerkama što također igra veliku ulogu“, kaže Meliha Selimović, studentica Građevinskog fakulteta u Tuzli.

U sklopu Studentskog centra u Tuzli nalaze se tri paviljona namijenjena studentskom smještaju. Sobe su uređene, imaju prateći namještaj, a nedavno su izmijenjene i sve elektro instalacije. Studentima je također obezbijeđen neograničeni pristup internetu. Studentski restoran radi od 1979. godine, namijenjen je ishrani studenata i ima kapacitet od 1500-2000 obroka dnevno.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button