SvijetZanimljivosti i zabava

Nema prodavača ni kamere: Kupnja u ovoj Švicarskoj trgovini se bazira na poštenju

Gimmewald je malo mjesto u Bernskom gorju u Švicarskoj, na nadmorskoj visini od 1363 metra. Upravo tamo smjestio se shop poštenja (Honesty Shop) koji je, prema službenoj stranici pansiona u sklopu kojeg posluje, prvi takvog tipa u Evropi.

“Honesty Shop u Švicarskoj je prva seoska trgovina u Evropi koja u potpunosti ovisi o povjerenju i poštenju kupaca”, navode na stranici. Naime, u ovoj trgovini u sklopu Gimmelwald pansiona nema prodavača, kamera ni nadzornika.

Možda će Vas zanimati i:

Can Travelers Be Trusted? - Deborah L. Jacobs

“Sami pregledavate trgovinu i odaberete ono što želite, stavite odgovarajući iznos u kovertu, ubacite u priloženu kutiju poštenja i pritom se osjećate dobro”, piše na službenoj stranici. Dodaju da nude domaće rukotvorine, suvenire, hranu i piće. Kako to izgleda, možete vidjeti u videu.

Na internetu su neki pohvalili ovaj koncept, dok su drugi naveli da i kod njih postoje slične trgovine ili farme, a treći su pak rekli da ovo vjerojatno ne bi funkcioniralo u većini drugih mjesta.

“To je radnja u kojoj nitko ne radi, vama se vjeruje da sami plaćate artikle. Zapravo je jako lijepo vidjeti ovo iako vjerojatno ne bi funkcioniralo nigdje drugdje”, “Postoji farma blizu mjesta gdje živim gdje možete otići i pokupiti med i tamo jednostavno ostavite svoj novac u kanti”, glase neki od komentara.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button