U fokusu

Neizvjesna situacija sa migrantskim prihvatnim centrom Bira
Situacija sa migrantima u USK još je neizvjesna. Građani Bihaća okupili su se jučer u poslijepodnevnim satima pred ulazom u nedavno zatvoreni Prihvatni centar “Bira” u središtu grada i, po njihovim riječima, spriječili povratak prve grupe migranata iz kampa na lokalitetu Lipa.

Oko 16.00 sati, tri transportna vozila Međunarodne organizacije za migracije (IOM) spriječena su da uđu u prostor ovog zatvorenog migracionog  centra, ali još uvijek nema zvanične potvrde da je u njima bilo pedesetak korisnika usluga kampa “Lipa”, kao što tvrde okupljeni građani.

Vozilima je spriječen ulazak, ali nije bilo većih incidenata, odnosno narušavanja javnog reda i mira i sve se desilo pod kontrolom policijskih službenika.

– Na ovom mjestu protestujemo više od 70 dana, jer ne želimo više prolaziti kroz situaciju dok je u ovom centru bilo smješteno dvije hiljade ljudi. Razočarani smo instrukcijama ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Selme Cikotića o ponovnom privremenom otvaranju Bire. Mi to nećemo dopustiti i vjerujte da će nas ovdje biti sve više – rekao je mještanin Fadil Dizdarević.

Ovim dešavanjima prethodilo je to da su članovi Operativne grupe za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu (USK) nakon današnjeg sastanka potvrdili da su iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavljene instrukcije za ponovno privremeno otvaranje Migracionog centra “Bira”, do završetka građevinskih radova u potvrđenom Prihvatnom kampu “Lipa”.

Rečeno je kako je Službi za poslove sa strancima instruirana organizacija privremenog izmještanja migranata i izbjeglica trenutno smještenih u kampu na lokalitetu Lipa, u nedavno zatvoreni  Migracioni centar “Bira”, a Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona osiguravanje javnog reda i mira prilikom odvijanja tog procesa.

Povratku oko 1. 200 korisnika usluga kampa “Lipa” u migracioni centar smješten u užoj gradskoj zoni, oštro se protive i predstavnici gradske, odnosno kantonalne vlasti u ovom dijelu BiH.

Izvor: federalna.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button