Lifestyle

Ne možete prestati kašljati ove zime? Evo šta je uzorak tom simptomu koji muči mnoge

Dugotrajni kašalj postaje sve češća pojava ove zime, a mnogi ljekari primjećuju porast broja pacijenata koji se žale na ovaj iscrpljujući simptom. Iako je kašalj često povezan s sezonskim virusima, poput prehlade i gripe, mnogi se pitaju da li je pandemija COVID-19 utjecala na percepciju i intenzitet ovog simptoma.

 

Neki ljekari tvrde da je dugotrajni kašalj češći nego prije, dok drugi vjeruju da su pacijenti postali “svjesniji” svojih simptoma nakon godina pandemije. Nedostatak službenih podataka o praćenju slučajeva dugotrajnog kašlja otežava donošenje preciznih zaključaka, ali mnogi medicinski stručnjaci primjećuju veći broj pacijenata koji se žale na produženi kašalj nakon preležane virusne infekcije.

Dugotrajni kašalj može biti izazvan različitim faktorima, uključujući sezonske viruse poput gripa, prehlade i rinovirusa. Uz to, osobe koje su preležale teže slučajeve COVID-19 mogu imati produžene respiratorne simptome nakon oporavka, što dodatno doprinosi učestalosti dugotrajnog kašlja.

Važno je napomenuti da dugotrajni kašalj može biti znak upornog upalnog odgovora tijela na prethodnu virusnu infekciju. Koliko dugo će kašalj trajati može varirati ovisno o virusu koji je uzrokovao infekciju. Dok neki pacijenti mogu kašljati samo nekoliko sedmica, drugi mogu imati simptome dugotrajnog kašlja koji traje i do osam sedmica ili duže.

Iako ne postoji idealan lijek za liječenje dugotrajnog kašlja, hidratacija, odmor i topli napici mogu pružiti olakšanje. Također, ljekari preporučuju da se pacijenti jave svom doktoru ako kašalj traje duže od osam sedmica ili ako primijete pogoršanje simptoma.

Ukratko, dok dugotrajni kašalj može biti izazvan različitim faktorima, uključujući sezonske viruse i postvirusne komplikacije, važno je obratiti pažnju na trajanje i intenzitet simptoma te se obratiti ljekaru ako se simptomi pogoršaju ili ne prolaze nakon dužeg vremenskog perioda.

 

 

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button