SvijetZanimljivosti i zabava

Naučnici su stvorili prvi test koji otkriva autizam iz jedne vlasi kose

Naučnici su osmislili univerzalan test za autizam kod beba za koji je dovoljna tek jedna vlas kose. Test mjeri razine metala, kao što su olovo i aluminij, koje su više kod autistične djece. Pokazalo se da točno predviđa autizam u 81 posto slučajeva, piše Journal of Clinical Medicine, časopis u kojem su objavljeni rezultati studije.

Naučnici su testirali svoju metodu na pramenovima kose prikupljenih od 220 japanske djece kada su bila stara oko mjesec dana. Rezultati su zatim uspoređeni s kliničkom dijagnozom autizma, postavljenom kada su djeca imala oko četiri godine. Znanstvenici su otkrili da je njihov test ispravno identificirao autizam u 394 slučaja (81 posto od ukupnog broja).

Možda će Vas zanimati i:

Neovisni naučnici rezultate su opisali “revolucionarnima”, pa ih sada prati i Uprava za hranu i lijekove SAD-a (FDA).

Autizam kod djece i odraslih - što je, kako nastaje i koji su simptomi - Arz.hr

Budući da ne postoji standardni test za ovo stanje, liječnici se moraju osloniti na razvojnu povijest i ponašanje djeteta. Stoga se autizam u SAD-u obično službeno dijagnosticira tek u dobi od 4 godine, a u Ujedinjenom Kraljevstvu prosjek je šest godina.

Tim iz njujorškog start-upa Linus Bio kaže da se njihov test treba koristiti u kombinaciji s drugim metodama, a ne sam za sebe, ali napominju da bi mogao pomoći u skraćivanju dijagnostičkog razvoja.

“Možemo otkriti autizam sa samo jednim centimetrom kose. Problem je što se dijagnosticira tek s četiri godine, a do tada je mozak već prošao kroz značajan razvoj. Našim testom želimo omogućiti ranu intervenciju”, rekao je za NBC News suosnivač tvrtke Manish Arora.

Za testiranje, znanstvenici prvo koriste laser kako bi skinuli površinski sloj dlake. Drugi, snažniji, laser zatim vrši mjerenja u 650 tačaka duž dlake. Ovaj postupak također pretvara nit u plazmu.

Potom se provjeravaju supstance povezane s autizmom, uključujući metale poput olova, kadmija, arsena, cinka i bakra. Prethodna istraživanja otkrila su više razine sva tri elementarna metala u kosi autistične djece. Istraživači nisu sigurni zašto je to tako, tek nagađaju da to može biti povezano s genetskim čimbenicima ili izloženošću tvarima u okolišu. Rezultati se potom unose u računalni program koji traži uzorke koji ukazuju na autizam. Sitem je razvijen na temelju studija prevedenih na stotinama ljudi u Švedskoj i SAD-u.

Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button