Lifestyle

Naučnici pročitali čitave odlomke iz prije 2.000 godina spaljenih svitaka

Sjajno otkriće
Nakon što su pomoću umjetne inteligencije otkrili prvu riječ koja se čita s neotvorenog herkulanskog svitka, tim istraživača otkrio je nekoliko gotovo potpunih odlomaka iz antičkog teksta, dajući uvid u filozofiju od prije gotovo 2000 godina.

Svici iz Herkulaneuma stotine su papirusa koji su preživjeli erupciju Vezuva 79. godine. U svom pougljenjenom stanju, drevni dokumenti raspali bi se ako bi ih neko pokušao odmotati, a bilo koji natpis na preživjelim dijelovima bio bi gotovo nečitljiv ljudskom oku.

Korištenjem računalne tehnologije i napredne umjetne inteligencije, istraživači sada mogu analizirati herkulanejske svitke bez odmotavanja i riskiranja oštećenja iznimno krhkih dokumenata. Više od 2000 znakova, prvih cjelovitih odlomaka, dešifrirano je iz svitka, prema objavi u ponedjeljak kompjuterskih naučnika koji su pokrenuli Vesuvius Challenge, natjecanje osmišljeno kako bi se ubrzala otkrića na svicima.

Možda će Vas zanimati i:

“Nevjerovatno je zadovoljstvo znati da su te stvari dostupne i da sada imamo mehanizam za njihovo čitanje i da će njihovo čitanje stvoriti cijelo polje studija i stipendije za klasičare”, rekao je Brent Seales, profesor informatike na Univerzitetu Kentucky i sukreator Vesuvius Challengea, piše CNN.

Prvu riječ koju su pročitali s neotvorenog svitka zasebno su pronašli Luke Farritor i Youssef Nader, student informatike na Univerzitetu Nebraska i postdiplomski student biorobotike na Univerzitetu Freie u Berlinu, u oktobru. Ove godine, zajedno s Julianom Schilligerom, studentom robotike na ETH Zürich, trojica su osvojila glavnu nagradu natjecanja od 700.000 dolara jer su bili prvi tim koji je dešifrirao više od 85 posto znakova iz četiri kontinuirana odlomka unutar istog svitka.

Štoviše, tim je nadmašio zahtjeve natjecanja i pročitao 15 djelomičnih stupaca teksta, što iznosi oko 5 posto svitka.

Trio je otkrio tekst primjenom tehnike poznate kao “virtualno odmatanje” na smotani svitak. jedan od nekoliko u vlasništvu Instituta de France, koji je objavljen na web stranici natjecanja.

Proces je uključivao korištenje računalne tomografije, rendgenskog postupka za skeniranje smotanog, iskrivljenog papirusa, što je istraživačima omogućilo da virtualno izravnaju svitke i otkriju tintu na stranici pomoću napredne umjetne inteligencije. Nakon što su Farritor, Nader i Schilliger pronašli grčka slova, dovedeni su stručnjaci papirolozi iz Engleske, Francuske i Italije da procijene tekst.

“Ako pogledate razinu vokabulara (iz odlomaka), ovdje se odvija stvarno nijansiran, intelektualni razgovor. … Samo me čini uzbuđenim što želim naučnicima isporučiti apsolutno netaknutu, potpunu kopiju onoga što je ovo, tako da mogu raditi svoj posao, a onda to možemo u potpunosti razumjeti,” rekao je Seales, koji je izvorno stvorio metodu odmotavanja i razvija tehnologiju gotovo 20 godina.

Više od 1000 karboniziranih svitaka pronađeno je nakon erupcije Vezuva, vulkana u blizini Napulja u Italiji, koji je prekrivao antičke rimske gradove Pompeje i Herkulaneum vulkanskim pepelom. Pougljenjeni dokumenti, koji se sada nazivaju herkulanejski svici, pronađeni su u zgradi za koju se vjeruje da je bila kuća tasta Julija Cezara, prema Univerzitetu Kentucky.

Nedavno dekodirani odlomci izvučeni su s kraja svitka i otkrivaju riječi koje je napisao filozof Filodem za kojeg se vjeruje da je bio filozof u rezidenciji koji je radio u bibliotevi u kojoj su svici pronađeni, stoji u saopćenju.

U dešifriranom tekstu Filodem piše o “zadovoljstvu” i može li obilje dostupnih dobara utjecati na količinu zadovoljstva koje pružaju.

“Kao i u slučaju hrane, ne vjerujemo odmah da su oskudne stvari apsolutno ugodnije od onih kojih ima u izobilju”, stoji u prvoj rečenici.

“Filodem je napušten tokom godina jer nismo mogli opširno čitati njegove odlomke. Samo uz poteškoće, dobivamo samo ove male isječke. U ovim odlomcima on uvjerava ljude koji ga slušaju da se na neki način opuste, pronađu dobra prijateljstva, provedu svoje vrijeme živeći u trenutku i uživajući u zadovoljstvima,” rekao je Roger Macfarlane, profesor klasičnih studija na Univerzitetu Brigham Young, koji je proučavao herkulanejske svitke.

Macfarlane nije bio uključen u otkriće, ali je sudjelovao u potvrđivanju prve riječi koja je izašla u oktobru.

Seales je rekao kako se nada da će gotovo cijeli svitak biti dešifriran ove godine, a novo natjecanje za veliku nagradu postavlja još ambiciozniji cilj, nudeći novčanu nagradu od 100.000 dolara za prvi tim koji može dešifrirati najmanje 90 posto sva četiri svitka objavljeno na web stranici natječaja.

“Pobjednici Vesuvius Challengea mogu dobiti tekst koji je autentičan, ali ne rezultira uništavanjem svitka. I to je vjerovatno najčudesnija stvar u tome”, rekao je Macfarlane.​

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button