U fokusuZanimljivosti i zabava

Naučnici otkrili više od 30 virusa smrznutih u ledu, koji nikada prije nisu viđeni

Grupa naučnika otkrila je drevne viruse smrznute u dva uzorka leda uzeta s Tibetanske visoravni u Kini, a većina njih nije slična ničemu do sada viđenom.

Otkrića objavljena u srijedu u časopisu Microbiome došla su od ledenih jezgri uzetih 2015. godine, za koje su naučnici rekli da su se počele zamrzavati prije najmanje 14.400 godina.

“Ti su ledenjaci nastajali postupno, a zajedno s prašinom i plinovima, mnogi, mnogi virusi su se također taložili u tom ledu”, rekao je Zhi-Ping Zhong, vodeći autor i istraživač na Državnom univerzitetu Ohio Byrd Polar i Centru za klimatska istraživanja.

Kad su istraživači analizirali led, pronašli su genetske kodove 33 virusa. Od 33, genetski kod za četiri virusa pokazao je da su dio porodice virusa koje obično inficiraju bakterije. Ostali virusi su bili novi, što znači da nikada prije nisu bili identifikovani.

Naučnici su istakli da ne vjeruje da virusi potječu od životinja ili ljudi, već iz tla ili biljaka. Također su kazali da je otprilike polovina preživjela zbog leda.

“To su virusi koji bi uspjeli u ekstremnim okruženjima”, rekao je Matthew Sullivan, koautor studije. “Ti virusi imaju potpise gena koji im pomažu u zarazi ćelija u hladnom okruženju”.

Sullivan je rekao da će tehnologija korištena za proučavanje mikroba i virusa unutar leda dovesti do traženja sličnih genetskih sekvenci u drugim ekstremnim ledenim sredinama, vjerovatno na Marsu.

Izvor: Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button