KulturaTuzla

Narodno pozorište Tuzla iza sebe ostavlja veoma uspješnu 2023. godinu

RetrospektivaGodina na izmaku u Narodnom pozorištu Tuzla bila je zaista uspješna. Već na samom početku januara, pozorišna igranja su otpočela s urnebesnim komedijama „Budala na večeri“ i „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, a slijedile su ih i predstave „Hamlet“, „Putovanje“, „Bahanalije“, „Djelidba“ i „Pedagogija otpora Branka Ćopića“.

Veliki broj mališana, kroz školske posjete pozorištu, uživao je u predstavama „Snjeguljica i čudno ogledalo“ i „Kao mačak u čizmama“.

Možda će Vas zanimati i:

Pored devet predstava iz prethodne sezone, od čega sedam na velikoj i dvije na dječjoj sceni, producirane su i tri nove predstave – „Macbett“ (E. Ionesco) u režiji Davida Alića, „Žene u crvenom“ (D. Špišić) u režiji Midhata Kušljugića i „Škrtac“ (J.P. Moliere) u režiji Tamare Damjanović.

Na sceni Narodnog pozorišta Tuzla izvedene su ukupno 64 predstave u domaćoj produkciji, koje je pogledalo 12 210 posjetilaca. Pored igranja na vlastitoj sceni, predstave Narodnog pozorišta Tuzla ostvarile su i trinaest gostovanja, na kojima je bilo prisutnih 3090 gledalaca. Predstave Narodnog pozorišta Tuzla izvođene su u Zagrebu, Beogradu, Pečuhu, Sarajevu, Mostaru i drugim BH gradovima.

Najgledanije predstave u ovoj godini bile su dječja predstava „Kao mačak u čizmama“ koju je pogledalo 3020 mališana, te predstava za odrasle „Žene u crvenom“, sa 1190 posjetitelja.

Predstave Narodnog pozorišta Tuzla su učestvovale i na važnim BH festivalima. Predstave „Pedagogija otpora Branka Ćopića“ autora i režisera Zlatka Pakovića i „Djelidba“, autora Skendera Kulenovića i u režiji Miralema Zubčevića učestvovale su na 25. Festivalu scensko – teatarskih umjetnosti „Bihaćko ljeto 2023“.

Pored toga, predstava „Djelidba“ učestvovala je i na 42. Pozorišnim/ kazališnim igrama Jajce 2023, te 7. Festivalu „Ljetne večeri Studio Teatra“ Zenica 2023. Predstava „Žene u crvenom“ učestvovala je na 26. Festivalu komedije „Smijeh je lijek“ Sarajevo 2023.

U Narodnom pozorištu Tuzla odigrane su i 23 gostujuće predstave, od čega je bilo sedam dječjih i 15 predstava za odrasle. U mjesecu novembru je uspješno održana i pozorišna revija „Tuzlanski pozorišni dani 2023“, na kojoj je publika mogla da pogleda osam predstava, od čega jednu iz domaće produkcije („Škrtac“) i sedam predstava iz produkcija regionalnih pozorišta.

I ove godine na Reviji su učestvovala pozorišta: Hrvatsko narodno kazalište Mostar, Pozorište mladih Sarajevo, Bosansko narodno pozorište Zenica, Hrvatsko kazalište Osijek, Hrvatsko kazalište Pečuh i drugi.

Novitet na ovogodišnjim „Tuzlanskim pozorišnim danima“ je dodjela posebnih priznanja „Radoslav Zoranović“, koje nosi ime po prvom upravniku NP Tuzla, velikom i važnom pozorišnom djelatniku u pozorišnoj istoriji BiH. Priznanja su dodijeljena pojedincima i institucijama za doprinos razvoju pozorišne djelatnosti na području BiH i regiona, kroz uvođenje visokih standarda u pozorišnim kućama, internacionalizaciju produkcija, profesionalno i ažurno izvještavanje o kulturnoj produkciji, za promociju kulturne baštine, ljudskih prava i sloboda, kao i za prilagođavanje uslova pozorišta najranjivijim kategorijama društva.

Ovogodišnji laureati bili su Vlado Keročević, Gradimir Gojer, Mladen Bićanić, Dževdet Tuzlić, Nihad Kreševljaković i Nijaz Alispahić. Priznanje „Radoslav Zoranović“ dobili su i Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci, Hrvatsko kazalište Pečuh, te Pozorište mladih Sarajevo. Namjera menadžmenta Narodnog pozorišta Tuzla je da od iduće godine revija „Tuzlanski pozorišni dani“ preraste u festival, a priznanje „Radoslav Zoranović“, u novu važnu nagradu na polju bh. i regionalnih festivala.

U organizaciji manifestacije „Dani evropskog nasljeđa TK“ i ove godine je učestovalo Narodno pozorište Tuzla, sa autorskom izložbom kostimografkinje Vesne Teodosić – „Kostimografska transpozicija bosanske nošnje na sceni Narodnog pozorišta Tuzla“. Fenomenalna izložba kostima prepoznatljivih epoha bh istorije, iz predstava koje su ostvarile velike uspjehe, poput „Posljednje ljubavi Hasana Kaimije“, krasile su hol Narodnog pozorišta Tuzla tokom mjeseca oktobra.

Vrata Narodnog pozorišta Tuzla otvorena su bila i za 35 gostujućih događaja – festivala, svečanih akademija i sjednica, priredbi, komemoracija, konferencija, promocija knjiga i koncerata, od kojih se posebno izdvajaju dodjela nagrada na 22. Književnim susretima „Cum grano salis“, „12. Tuzla film festival“, „Pozorište bez granica“ u produkciji Draft teatra Tuzla, „Izbor sportiste godine grada Tuzla za 2022.“ i „Festival savremene žene“.

Produkcija svih događaja u Narodnom pozorištu Tuzla uveliko je olakšana neizostavnom podrškom uprave Grada Tuzla, Vlade Tuzlankog kantona, Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Federalnog ministarstva civilnih poslova, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, NLB Banke i drugih sponzora. Jednaku nesebičnu podršku u radu NP Tuzla i ove godine su pružili elektronski i digitalni mediji, koji redovno isprate svaki događaj u ovoj pozorišnoj kući.

S početkom nove godine Narodno pozorište Tuzla će ući u nove projekte, nošeno dobrim praksama, elanom i energijom za sve što 2024. godina donosi.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button