Tuzlanski kantonValter Tuzlanski

Narod Države Kuvajt donacijom aparata za akutnu hemodijalizu podržao liječenje djece u BiHZajedničkim snagama organizacija Al Najat iz Kuvajta i Udruženje Srce za djecu oboljelu odraka prikupili su potrebna sredstva za nabavku aparata za akutnu hemodijalizu djece za Kliniku za dječije bolesti UKC Tuzla, koja je izuzetno vrijedna i važna u procesu liječenja djece za nefrološkom problematikom, među kojima su nerijetko i djeca oboljela od malignih
bolesti.
Vrijednost donirane opreme iznosi 50 000 KM i danas je uručena Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla, gdje je smještena na Odjeljenje intenzivne terapije i njege.

Donirana oprema će služiti za akutnu hemodijalizu djece sa nefrološkim problemima, od dojenačke dobi pa sve do doba adoloscencije, a među kojima su i djeca oboljela od raka, koja nerijetko imaju nefrološke komplikacije kao posljedicu liječenja malignih bolesti.

“Trenutno se na Klinici za dječije bolesti liječi djevojčica uzrasta 15 godina od akutne limfoblastne leukemije, koja ima zatajenje bubrega i kojoj je prijeko potrebna akutna hemodijaliza. Ovaj aparat za akutnu hemodijalizu spašava živote. Stoga se od srca zahvaljujemo narodu Države Kuvajt i Udruženju Srce za djecu za ovu donaciju, koja će uveliko olakšati proces liječenja našoj djeci”, rekla je dr.Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječijebolesti UKC Tuzla.

Ovom vrijednom nabavkom ostvaren je izuzetan napredak u borbi za život najteže oboljelihmalih pacijenata, kojima akutna hemodijaliza spašava život.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button