BiHU fokusu

Naredne sedmice u FBiH odluka o otvaranju kafića, vrtića i okupljanju u zatvorenim prostorima
Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, na redovnoj konferenciji za medije kazao je kako je u posljednja 24 sata testirano 577 uzoraka, a da je zabilježeno novih 17 pozitivnih osoba na novi koronavirus.

“Najveći broj slučajeva dolazi iz Maglaja i Žepča, a ta dva grada predstavljaju lokalne zajednice s najvećim brojem pozitivnih posljednjih dana. Jedan zaraženi dolazi iz Cazina”, kazao je Pehar.

Foto: FENAFoto: FENA

Ukupan broj zaraženih u Federaciji BiH porastao je na 983 ukupno, a od toga je 55 posto žena. Pehar je kazao i kako su trenutno hospitalizirana 43 pacijenta, a dva su na respiratoru.

“Oporavljeno je ukupno 535 pacijenta, aktivnih je 414”, kazao je Pehar.

On kaže kako vlasti osluškuju šta se radi u susjednim zemljama te da nastoje primijeniti pozitivna iskustva. Ipak, serološka istraživanja još nisu u planu.

“Prema našem planu, sljedeće sedmice bi trebala biti donesena odluka o novim popuštanjima, tu su uključeni vrtići, javni prijevoz, stomatolozi, okupljanja u zatvorenim prostorima, rad kafića, mogućnost organizacije sportova na otvorenom. Ako epidemiloška situacija bude pozitivna krajem sljedeće sedmice predložit ćemo mjere za koje smatramo da su moguće”, kazao je on

Pojasnio je kako je prvobitna ideja da se dopusti rad ugostiteljskih objekata koji imaju ponudu na otvorenom prostoru, ali tek će se vidjeti kako će izgledati ta naredba i šta će sve trebati poduzeti.

Izvor: Klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button