SvijetVijesti

Nakon zemljotresa u Japanu 242 osobe zarobljene pod ruševinama


Spasioci u Japanu žure da pronađu 242 osobe nestale nakon razornog zemljotresa koji je zemlju pogodio 1. januara.

Kritičan period od 72 sata za pronalaženje preživjelih nakon potresa završio je kasno u četvrtak. U petak je broj poginulih u zemljotresu jačine 7,6 stepeni na udaljenom poluostrvu Noto porastao na 92.

Japanske snage za samoodbranu udvostručile su broj vojnika koji učestvuju u spašavanju i pomoći na 4.600, javila je novinska agencija Kyodo.

Smatra se da su mnogi ljudi zarobljeni ispod svojih srušenih domova, uglavnom u gradovima Suzu i Wajima. Drvene konstrukcije nisu izgrađene da izdrže snažne zemljotrese koji često pogađaju zemlju.

Desetine hiljada stanovnika i dalje su bez struje i vode, dok su stotine izolovane od pomoći zbog klizišta i blokiranih puteva.

“Nećemo odustati,” rekao je japanski premijer Fumio Kishida nakon sastanka sa zvaničnicima za odgovor na katastrofe u petak.

Zemljotres u ponedjeljak također je izazvao manji cunami koji je poplavio najmanje 296 hektara zemlje, saopštilo je japansko ministarstvo zemljišta.

Japan je saopćio da će potrošiti 4,74 milijarde jena (34 miliona dolara) u budžetskim rezervama za pomoć žrtvama.

Fotografije koje su objavile Japanske kopnene samoodbrambene snage pokazuju kako vojnici utovaruju hranu, vodu za piće i toaletne potrepštine u kamione koji su bili poredani na putu. Također se može vidjeti kako trupe čiste blato i krhotine sa puteva pogođenih klizištima.

Na drugoj fotografiji, trupe su prikazane kako nose preživjelog na nosilima preko snijegom prekrivene staze.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button