U fokusuVijesti

Nakon što je saslušan u prostorijama SIPE, oglasio se načelnik Lukavca – Edin Delić
Edin Delić, načelnik Lukavca i stranački kolega Envera Bijedića, saslušan je juče u prostorijama SIPE u svojstvu svjedoka.

Delić tvrdi da je saslušan u svojstvu svjedoka nako što je prisluškivanjem njegovog telefona ustanovljeno da je obavio razgovor s jednim od osumnjičenih.

Načelnik Lukavca se oglasio putem svoje zvanične Facebook stranice.

U daljem tekstu pročitajte šta je poručio:

PRAVDA ZA TUŽILAŠTVO!
Smatram da sam tendenciozno jutros uvučen “u intrigu” istražnog postupka navodnih krivičnih djela koja se sa mnom povezuju telefonskim razgovorima koji nemaju veze sa istragom.
Znam da pojedince u Tužilaštvu, ali i političke protivnike, raduje pojavljivanje moje i imena mojih prijatelja u kontekstu istraga, a imao sam i od ranije saznanja da se “jedva čeka” na zicer da se i mene zakači nekom istragom. Dočekah i to. Potpuno sam pripremljen, svjestan i uvjeren u ispravnost svojih postupaka.
U ranim jutarnjim satima telefonom sam pozvan na razgovor u ured SIPA u Tuzli, u svojstvu svjedoka. Odmah sam promijenio pravac kretanja i do maločas sam davao izjavu.
Dok se oko nas i pred našim očima odvija i razvija kriminal i korupcija masovnih razmjera, očigledno se “nišani” na politički nepodobne i zloupotrebljava Krivični i Zakon o krivičnom postupku.
Na pitanje mogu li o predmetu izjave dati javno informaciju odgovoreno mi je da nema nikakve smetnje, pa u tom smislu i dajem ovu javnu objavu, kako bi otklonili eventualne nejasnoće
Radi se o podizanju optužnice protiv većeg broja lica, a po pitanju postupka izbora ponuđača za izradu bušotina na Rudniku Soli Tuzla.
Odmah i nedvosmisleno izjavljujem da nemam nikakva saznanja, nisam bio kontaktiran niti učestovao u postupku nabavke. Meni nisu predočeni dokazi na kojim se temelji optužnica, a elementi na osnovu kojih sam ja pozvan kao svjedok nemaju nikakve veze sa predmetom istrage. Veći broj lica koja su prisluškivana i optužena su moji poznanici, kontaktiramo često i izdvojena su 3 telefonska razgovora u periodu maj 2020 do danas u kojima su izdvojeni dijelovi rečenica koji se navodno povezuju sa predmetom istrage. Ni jedan razgovor nije u vezi sa onim što se pita.
Prilikom razgovora predočeno mi je da će se izvršiti izuzimanje mog ličnog mobilnog telefona radi istražnih radnji. Kao neko ko zna ponešto o ZKP-u i KZ-u znam da je ovakva mjera prema svjedocima protivna principima ZKP-a. Nisam pristao dati šifru za otključavanje i protivim se svakom pristupu mojim podacima bez mog prisustva. U izjavi sam jasno kazao da sam spreman otključati telefon i, u mom prisustvu, otvoriti i pokazati sve što žele, ali da se protivim da mi bilo ko vršlja po privatnom životu. Apsolutno nemam povjerenje u Tužilaštvo i pravosuđe, a ovo je dokaz da je to opravdano.
Svjedoci smo selektivne primjene pravde (Dženan Memić, Budimir…), kao i da se na našem Tuzlanskom kantonu selektivno odbacuju krivične prijave protiv “zaštićenih” i podižu optužnice protiv onih koji se “nanišane”.
U potpunosti ću sarađivati sa Tužilaštvom, ali i istrajati u zaštiti svojih prava. Jedno pravo mi je jutros narušeno: bez zakonskog osnova i protivno mojoj volji oduzet mi je privatni mobilni telefon. Tužilaštvo može računati na moju punu saradnju, ali i na istrajnost u zaštiti ličnog ugleda, privatnosti i borbu protib zloupotrebe tužilačkih istraga.
Kada vidim dokaze koje su prikupili imat ću stav i o optužnici. Ako je bilo ko prekršio zakon neka odgovara, ali hajde da odgovara i onaj ko bez osnova optuži nekoga.
Jutros se pretresaju kancelarije Socijaldemokrata BiH, okrivljen je i predsjednik naše Stranke …. sve ovo miriše na politički pritisak. Ako Tužilaštvo dokaže nečiju krivicu imat će od mene izvinjenje i čestitku, a ako ne borit ćemo se za moralnu i svaku drugu satisfakciju.
Uzet ću najbolje advokate i početi svoju borbu…. Od oduzetog mobitela, pa ko zna koliko daleko….
Zahvljajujem se službenicima ureda SIP-a koji su jutros veoma korektno i profesionalno obavili razgovor sa mnom. Imam povjerenje u te ljude, ali oni su tek inspektori kojim neko naređuje.


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button