U fokusu

Nakon što je Komšić potvrdio novu kandidaturu za člana Predsjedništva: Hoće li dobiti podršku?
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je, nakon sinoćnjeg govora pred Generalnom skupštinom Ujedinjanih nacija, da će se ponovo kandidirati za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Komšić je ovo kazao na direktno pitanje novinarke Al Jazeere Balkans da li će se ponovo kandidirati.

“Mislim da ovo nije ni vrijeme ni mjesto za takva pitanja, meni je sad najlakše da vam kažem da hoću. Ali, evo, da ne bude da bježim od odgovora, reći ću to: Hoću. Bit ću ponovo kandidat. Već sam to ranije nagovještavao”, rekao je Komšić.

U izlaganju pred Generalnom skupštinom Komšić nije direktno govorio o Izbornom zakonu, jer je, kako je kazao, ova tema puno šira i ne može se na taj način ograničavati.

“Pitanje je kakva će Bosna i Hercegovina biti, kakvo će bosanskohercegovačko društvo biti, da li će ostati u nekoj vrsti status quo situacije. Da li će ići unazad u smislu dominacije tog etničkog kriterija koji neki zovu konstitutivnost ili ćemo ići naprijed u smjeru države jednakih slobodnih pojedinaca, gdje ničiji identitet nije ugrožen. Svjedoci smo čak i ovdje, u ovoj kući iza mene, lobiranja koja vode u tom smjeru, koja predstavljaju najgrublje miješanje u unutrašnje odnose BiH. Nije to samo jedna kratkotrajna politička kriza, riječ je jednostavno o konceptualnom sukobu nekog starog i nekog novog svijeta. Svijeta koji treba da nam otvori vrata da živimo kao sav normalan svijet”, kazao je Komšić.

Dodao je da je koncept konstitutivnosti prevaziđen te da se on sada ne samo pokušava zadržati, već i cementirati, a posve je izvjesno da će to biti jedna od osnovnih tema njegove buduće izborne kampanje.

Međutim, da li će Komšić ponovo u Predsjedništvo BiH, zavisi od više faktora. Prije svega od Izbornog zakona i ishoda te vrste političkih pregovora i dogovora. Također, zavisi i od Komšićeve izborne taktike i da li će na istoj ili sličnoj retorici uspjeti privući glasove građana.

Izvor: Klix.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button