SvijetVijesti

Nakon napada na Jemen organizovani protesti ispred Bijele kuće i na Times Squareu

Grupa demonstranata noseći transparente podrške za Palestinu i Jemen održala je proteste tokom noći ispred Bijele kuće u Washingtonu i na Times Squareu u New Yorku.

Prisutni su, nakon što su Amerikanci i Britanci napali položaje Huta u Jemenu, uzvikivali “Neka živi Jemen” i “Ruke dalje od Jemena.” Čini se da su događaj organizovale antiratne grupe Code Pink i koalicija “Odgovor.”

Kod demonstranata su se mogle vidjeti jemenske i palestinske zastave, ali i parole “SAD, ruke dalje od Jemena” i “Slobodna Palestina.”

U međuvremenu, Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, saopštila je stalna misija Rusije pri UN-u. Misija je ruskoj novinskoj agenciji Tas rekla da je sastanak zakazan za 16 sati u New Yorku.

Američke snage i njeni saveznici pogodili su više od 60 ciljeva na 16 lokacija koje koriste Huti pobunjenici u Jemenu, saopštile su američke zračne snage.

To uključuje komandne i kontrolne čvorove, skladišta municije, sisteme za lansiranje, proizvodne pogone i radarske sisteme protivvazdušne odbrane, navodi se u saopštenju.

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je da je naredio udare “kao direktan odgovor na napade Hutija bez presedana na međunarodne pomorske brodove u Crvenom moru.”

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button