BiH

Nakon kraće pauze danas nastavak suđenja Novaliću i drugima


U Sudu BiH danas će biti održano novo ročište u predmetu “Novalić i drugi” zbog sumnjive nabavke respiratora po cijeni od 10,5 miliona KM.

Ročište koje je trebalo biti održano prošle sedmice je odgođeno zbog nemogućnosti dolaska advokatice Senke Nožice, braniteljice ministrice finansija Jelke Milićević, koja je optužena u ovom predmetu.

Možda će Vas zanimati i:

Danas bi trebalo da svjedoči Enes Memić, koji trenutno mijenja suspendovanog Fahrudina Solaka na mjestu direktora Federalne uprave civilne zaštite.

Na prethodnim ročištima svjedočili su uglavnom uposlenici FUCZ-a. Na posljednjem su o spornoj nabavci respiratora, ugovorima i plaćanju svjedočili zaposlenica na protokolu Harisa Pepeljak i knjigovođa FUCZ-a Meliha Glavinić.

Prije njih je svjedočila Solakova zamjenica Sanita Alagić, koja se na klupi za svjedoke našla čak pet puta s obzirom na iscrpno ispitivanje Tužilaštva BiH.

Njeno svjedočenje je obilježila kolizija odgovora. Od mnogih svojih ranijih izjava u tužilaštvu je tokom suđenja odustala, a tvrdila je i da je ranije bila pod pritiskom tužilaca. Alagić je osoba koja je bila zadužena za sačinjavanje ugovora sa Srebrenom malinom za kupovinu respiratora i upravo je ona naknadno mijenjala ugovore.

Predmetni respiratori su kupljeni za 10,5 miliona KM iz budžeta FUCZ-a i Vlade FBiH, a optužnica tereti federalne zvaničnike i Hodžića da su se udružili u kriminalnim radnjama, prali novac, uništavali i falsifikovali dokumente prilikom nabavke 100 respiratora iz Kine za potrebe Federacije BiH.

Izvor: Klix.ba

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button