TuzlaU fokusuVijesti

Nakon hapšenja Bijedića u SIPI saslušan i načelnik Lukavca
Edin Delić, načelnik Lukavca i stranački kolega Envera Bijedića, saslušan je u prostorijama SIPA-e u svojstvu svjedoka.

Državni zastupnik i predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić uhapšen je skupa s još pet osoba, a Tužilaštvo TK i SIPA ih sumnjiče za privredni kriminal u Rudniku soli u Tuzli.

Dok traju pretresi na nekoliko lokacija, u prostorijama SIPA-e saslušan je i aktuelni načelnik Lukavca i član Socijaldemokrata BiH Edin Delić.

Kako nam je on potvrdio, saslušan je u svojsvu svjedoka, a nakon što je prisluškivanjem njegovog telefona ustanovljeno da je obavio razgovor s jedim od osumnjičenih.

“Saslušan sam u svojstvu svjedoka vezano za istragu koja se vodi u vezi s javnom nabavkom za bušotine na Rudniku soli u Tuzli. Iz onoga što sam pitan i što mi je predočeno, nema nikakve konekcije između predmeta i mene”, kazao je Delić za Klix.ba nakon saslušanja.

On je naveo da su istražitelji bili korektni, iskazavši primjedbu na oduzimanje njegovog mobilnog telefona.

“Traženo mi je da omogućim uvid i kopiranje s aparata. Smatram da je to kršenje prava svjedoka u istražnom postupku te da on ne sadrži samo informacije za istražni postupak, već niz stvari koje sežu u privatnost. Istražiteljima sam stavio na znanje da sam pred njima spreman ustupiti bilo koji podatak, jer ne krijem ništa”, naveo je Delić.

Dodao je i da tokom saslušanja nije čuo elemente na kojim se temelji postupak koji se trenutno vodi.

“Ne bih prejudicirao rezultate istrage, ali sve što mi je predočeno podsjeća me na predmet u kojem nema ničega. Podržavam rad Tužilaštva TK i SIPA-e i neka svako odgovara ako je prekršio zakon, ali skrećem pažnju da smo svjedoci masovne zloupotrebe istražnih postupaka, a primjer je i slučaj Dženana Memića i generala Budimira”, naglasio je Delić.

Trenutno je u toku privođenje uhapšenih u službene prostorije SIPA-e, a osumnjičeni su za krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela u sticaju s krivičnim djelom primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine utjecajem, a u slučaju odgovornih osoba iz Rudnika soli Tuzla i krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti.

Osim Bijedića, uhapšeni su još i Aziz Čačković, aktuelni direktor rudnika, zatim zaposlenici Amir Tursunović i Amir Sušić te privatni poduzetnici Dženan i Atif Mujkić iz kompanije Mining & Drilling iz Gračanice.

Izvor: klix.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button