SvijetVijesti

Najmanje četvero poginulih u požaru u stambenom bloku u Španiji
Najmanje četiri osobe poginule su u velikom požaru u stambenom bloku u španskom gradu Valenciji, saopćile su službe za vanredne situacije.

Vatra je zahvatila blok od 14 spratova u naselju Campanar i proširila se na susjednu zgradu. Vatrogasci su spašavali ljude sa balkona, a vjeruje se da se 19 osoba i dalje vodi kao nestalo. Najmanje 14 osoba, uključujući šest vatrogasaca i malo dijete, je povrijeđeno.

Jak vjetar je raspirivao vatru, ali postoje sumnje da je vrlo zapaljiva obloga omogućila brzo širenje vatre.

Možda će Vas zanimati i:

Više od 20 vatrogasnih ekipa gasilo je vatru, a do ranog jutra blok je bio požar se nije mogao staviti pod kontrolu. Ljudi su pozvani da se klone tog područja.

Zgrada ima 138 stanova i u njoj je živjelo 450 stanovnika, izvještava list El Pais, pozivajući se na upravnika zgrade. Lokalni izvještaji kažu da su vatrogasci spasili nekoliko stanovnika koristeći dizalice, uključujući par koji živi na sedmom spratu.

U satima nakon što je požar brzo uzeo maha, u Španiji su postavljana pitanja o materijalima korištenim u izgradnji zgrade.

Esther Puchades, potpredsjednica Koledža industrijskih tehničkih inženjera u Valenciji, rekla je španskoj novinskoj agenciji Efe da je prethodno pregledala zgradu. Tvrdila je da je eksterijer imao poliuretanski materijal, koji više nije u širokoj upotrebi zbog straha od zapaljivosti, piše BBC.

Jedan muškarac koji živi na drugom spratu zgrade rekao je za TV kanal La Sexta da je plamen brzo rastao nakon što je izbio požar, navodno na četvrtom spratu.

“Vatra se proširila za 10 minuta,” rekao je on, dodajući da je materijal na fasadi zgrade možda uzrokovao širenje vatre.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button