Vijesti

Najbolja bh. košarkašica svih vremena Razija Mujanović slavi 57. rođendan
Na današnji dan 1967. godine, u Ratkovićima, mjestašcu između Tuzle i Brčkog, rođena je Razija Mujanović, najbolja bosanskohercegovačka košarkašica svih vremena i jedna od najboljih košarkašica svih vremena u svijetu.

Italijanski časopis „La Gazzetta dello Sport“ tri puta ju je izabrao za najbolju košarkašicu Evrope, 1991., 1994. i 1995. Godine 2017., Razija Mujanović je uz Šakila O'Nila (Shaquill O'Neal), Dinu Rađu, Mikija Berkovića (Mickey Berkowitz), Valdisa Valtersa i Dušana Ivkovića ušla u FIBA-inu Kuću slavnih.

“Iako mnogi misle da jesu, za uspjeh nisu dovoljni talent i visina. Put do sportskih visina popločan je trudom i višegodišnjim odricanjem. Ulazak u Kuću slavnih posljedica je svega onoga što čovjek može da izbori svojim radom,” kazala je jedna od rijetkih žena čije je ime uvršteno u Kuću slavnih.

Možda će Vas zanimati i:

Nastupala u najboljoj ženskoj ligi na svijetu

Razija Mujanović je košarkašku karijeru započela u Jedinstvu iz Tuzle, ekipi s kojom je postala i evropski klupski prvak 1989. godine. Nakon Jedinstva okušala se i u brojnim klubovima u Italiji, Španiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Brazilu i Americi.

Nastupala je Razija i u najboljoj ženskoj ligi na svijetu, WNBA, 1998. godine, u dresu Detroit Shocka, a uspjehe je nizala i u reprezentativnom dresu, prvobitno onom SFR Jugoslavije, a potom i u dresu BiH, od kojeg se oprostila 2007. godine.Izvor
Avaz.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button