Zanimljivosti i zabava

Na dnu mora pronađena olupina posljednjeg broda istraživača Ernesta ShackletonaLovci na olupine su na dnu mora pronašli brod koji je slavni polarni istraživač Ernest Shackleton koristio tokom svog posljednjeg putovanja.

Riječ je o brodu nazvanom “Quest”, koji je lociran na dnu mora kod obale Newfoundlanda u Kanadi. Shackleton je doživio smrtonosni infarkt dok je bio na brodu 5. januara 1922. godine pokušavajući dospjeti na Antarktik. Iako je “Quest” nastavio ploviti do svog potonuća 1962. godine, ranije veze s istraživačem daju mu veliki historijski značaj.

Britansko-irski avanturista je postao slavan zahvaljujući svojim istraživanju Antarktika u vrijeme kada je tek mali broj ljudi posjetio zaleđenu divljinu.

“Njegovo posljednje putovanje je okončalo herojsko doba istraživanja, polarnog istraživanja na jugu. Nakon toga je uslijedilo naučno doba. U panteonu polarnih brodova ‘Quest’ je definitivno ikona”, izjavio je poznati lovac na olupine David Mearns, koji je predvodio uspješnu operaciju potrage za olupinom.

Ostaci parnog broda dugog 38 metara otkriveni su na dnu Labradorskog mora u nedjelju, a zasluge ima tim predvođen Kraljevskim kanadskim geografskim udruženjem. Sonar ga je otkrio na dubini od 390 metara, a olupina leži gotovo uspravno na dnu, koje je u prošlosti pročišćeno prolaskom santi leda. Glavni jarbol je slomljen te visi preko lijeve strane, no čini se da je brod uglavnom netaknut.

“Quest” su koristili Norvežani tokom njegovih posljednjih dana, a brod je potonuo zbog debelog leda koji je probio trup i poslao ga u dubinu. Ironija je u tome što je zbog istog oštećenja potonuo i Shackletonov “Endurance”, brod koji je istraživač koristio tokom svoje nesretne imperijalne transantarktičke ekspedicije između 1914. i 1917. godine. Srećom, posade “Endurancea” i “Questa” su preživjele. Mnogi koji su preživjeli potonuće “Endurancea” učestvovali su i u Shackletonovoj posljednjoj polarnoj misiji na “Questu” između 1921. i 1922. godine.

Njegov originalni plan je bio da istraži Arktik, sjeverno od Aljaske, no kada je vlada Kanade povukla finansijsku podršku, ekspedicija se uputila južno ka Antarktiku. Novi cilj je bio mapirati otoke Antarktika, prikupiti uzorke i tražiti mjesta za izgradnju infrastrukture poput vremenskih stanica. Shackleton nikad nije uspio u tome jer je doživio fatalan infarkt u luci Gytviken, koja je bila posljednja stanica prije dolaska na Bijeli kontinent. Imao je samo 47 godina.

Nakon njegove smrti, “Quest” je učestvovao u drugim važnim ekspedicijama, a koristio ga je i britanski istraživač Gino Watkins, koji je preminuo istražujući Grenland. On je imao 25 godina.

“Quest” je korišten i za spašavanja na Arktiku te je služio u Kraljevskoj kanadskoj mornarici tokom Drugog svjetskog rata prije nego je predan mornarima.

Pronalasku olupine broda prethodilo je opsežno istraživanje. Tokom druge posjete olupini ove godine bit će obavljena potpuna istraga.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button