Zanimljivosti i zabava

Na današnji dan u svijetu – 12. oktobar
Na današnji dan (12. oktobar) u svijetu se desilo mnogo interesantnih stvari…

1492. Španski moreplovac Kristofor Kolumbo prvi put je stupio na tlo Novog svijeta. Nakon 33 dana plovidbe od Kanarskih ostrva, njegova posada iskrcala se na Bahamska ostrva sa uvjerenjem da je stigla u Aziju.

1518. Njemački vjerski reformator Martin Luther, optužen za jeres, odbio je da se odrekne svojih teza pred papskim izaslanikom, kardinalom Tommasom Cayetanom. Duboko pogođen trgovinom indulgencijama (papski oprost), Luther je 1517. na vrata crkve u Wittenbergu okačio svojih 95 teza o preuređenju Katoličke crkve i pozvao na javnu raspravu. Taj događaj smatra se početkom reformacije.

1810. Dan kada su se vjenčali bavarski princ Ludwig i saksonska princeza Theresa postao je događaj godine i vremenom se pretvorio u bavarske Oktobarske svečanosti piva i kobasica (Oktoberfest)

1935. U Modeni rođen italijanski operski pjevač Luciano Pavarotti. Karijeru je počeo 1961. u operi “Boemi” Giacoma Puccinija. Uz Carrerasa i Dominga pripadao je pjevačkoj trojci tri tenora. Umro je 6. septembra 2007.

1942. U bici na pacifičkom ostrvu Guadalcanal Amerikanci su u Drugom svjetskom ratu porazili Japance i zaustavili njihovo nadiranje ka Australiji.

image

1996. U Saint-Jean-de-Luzu na jugozapadu Francuske umro francuski teniser Rene Lacoste, posljednji od četiri musketira koji su dominirali svjetskim tenisom dvadesetih godina 20. vijeka. Osnivač je čuvene kompanije za proizvodnju sportske opreme.

1999. Vojnim udarom vlast u Pakistanu preuzeo je general Pervez Mušaraf. Predsjednik je postao 20. juna 2000. godine.

2002. U bombaškom napadu na restoran i diskoteku na indonezijskom ostrvu Bali poginule su 202 osobe, uglavnom strani turisti. Sud u Indoneziji osudio je na smrt glavne organizatore napada, članove ekstremne islamske grupe Jema islamija, za koju se osnovano sumnja da je povezana sa Al-Kaidom.

Izvor: Oslobođenje

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button