KulturaTuzlanski kanton

Muzej Istočne Bosne Tuzla – Predstavljanje kulturno-historijskog naslijeđa BiH kroz video Via Romana


Muzej Istočne Bosne Tuzla angažman na očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa nastavio je kroz najnoviji uradak. U pitanju je video Via Romana, koji se temelji na novootkrivenoj rimskoj cesti, smještenoj na području planine Konjuh.

Ljubiša Veljković, direktor Muzeja Istočne Bosne Tuzla rekao je na osnovu kojih istraživanja je nastao sam video-uradak:

“Video Via Romana je urađen na osnovu prethodnih istraživanja sa Univerziteta u Tuzli, jer je univerzitet već 2018. godine započeo sa arheološkim istraživanjima lokaliteta Dobra voda u Kladnju. Muzej Istočne Bosne Tuzla je kasnije ušao u ovaj projekat i smatram da treba da promovišemo ovakve projekte te da na taj način napravimo plasman svega onoga što čini bogatstvo Sjeveroistočne Bosne i nas.”

Na samom videu radila je sljedeća ekipa:

IDEJNI KREATOR: dr.sc Mersiha Imamović – profesorica historije

SCENARISTI: Ljubiša Veljković, Mersiha Imamović, Enver Imamović i Bego Omerčević

REŽISER: Ljubiša Veljković

PRODUCENTI: Ljubiša Veljković i Mersiha Imamović

DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Mirza Efendić

KAMERA I MONTAŽA: Mirza Efendić, Miralem Dizdarević i Eldin Subašić

MUZIKA: Edmir Begović.

ULOGE: Mirza Mujagić – Vođa legionara, Luka Spasojević – Senator Decim Valerij, Faruk Beganović – Vodić/Moderator, Nermina Bikić – Lollia Saturnina, Šemso Krekić – Konjušar, Amila Ahmetović – Robinja, Rešad Ahmetović – Legionar 1, Tarik Imamović – Legionar 2 (vodonoša), Dženan Avdibegović – Legionar 3, Nedim Alić – Legionar 4, Hamza Berbić – Legionar 5, Ramo Ramić – Legionar 6, Harun Ahmetović – Legionar 7.

Kroz ovakve projekte zasigurno se jačaju kulturno-historijski kapaciteti, a uz to su ovakvi uraci i dobar povod za privlačenje turista kako iz BiH, tako i iz regiona i cijelog svijeta.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button