Valter Tuzlanski

Muzej grada Zenica prošle godine posjetilo 12.000 ljudi
Javna ustanova Muzej grada Zenice tokom prošle godine organizirala je 135 promotivnih programa i radionica, od kojih je šest imalo međunarodni karakter – kazao je u izjavi za Fenu direktor te ustanove Adnadin Jašarević.

Svi programi realizirani su na dvije lokacije – u glavnoj muzejskoj zgradi u centru tog grada te u srednjovjekovnoj tvrđavi Vranduk, kojom upravlja ta ustanova. Programe je propratilo 5.075 osoba, a još oko 7.000 redovnih posjetilaca s kupljenim ulazinicama posjetilo je stalne postavke na te dvije lokacije.

– Prošle smo godine tako imali oko 12.000 posjetilaca u našim prostorima. Muzej je svoja izdanja promovirao i u Celju (Slovenija), Pazinu (Hrvatska) te Bijelom Polju (Crna Gora), u okviru programa renomiranih međunarodnih festivala Istracon, Refesticon i Fanfest – istakao je Jašarević.

Možda će Vas zanimati i:

Prošle su godine, napominje, realizirali i međunarodni projekat Creative Europe “Made In” koji se tiče zaštite nematerijalne baštine i tradicionalnih zanata, kao i međunarodni projekat Balkan Museum Network, a u okviru njega “Playing Medival” – igru na ploči za podučavanje mladih o historiji naše države.

– Riječ je o interaktivnoj igri za djecu, zasnovanoj na modelu tzv. igre na ploči. Djeca se igraju na karti srednjovjekovne Bosne sa figurama Kulina bana, kralja Tvrtka, kraljice Katarine i bosanskog zmaja. Karta pokazuje sve važne destinacije – kraljevski grad Bobovac, Vranduk, Jajce, Visoki, Herceg Novi te druge srednjovjekovne gradove do kojih igrači dolaze putujući kroz dijelom historijski bajkoviti predio i na svim destinacijama rješavaju zadatke zasnovane na historijskim činjenicama. U našem je slučaju ploča za igru veličine 3X3 metra i sa figurama za igru veličine do jednog metra, a igra je i mobilna – napominje Jašarević.

U pripremi za štampu je i knjiga “Žene u bh. arheologiji”, a odštampana je knjiga za mlade, grafička novela “Nedovršeni svijet”.

– Organiziramo radionice posvećene našoj baštini, strip-radionice te radionice kreativnog pisanja – ne samo u objektima muzeja, nego i u školama. Najznačajnija radionica, u Malom muzejskom kutku, posvećena je “Ježevoj kućici” našeg književnog velikana Branka Ćopića. Prošle su godine obavljene djelimično i opravke u domenu konzervatorskih radova na arheološkom lokalitetu Putovići, a obnovljen je i krov Bosanske kuće u Vranduku. Instalirane su nove bezbjednosne kamere na glavnoj zgradi muzeja. Okončano je arheološko istaživanje na lokalitetu Kopilo kod Zenice, a nalazi su dijelom predstavljeni u našoj stalnoj arheološkoj postavci – podvlači Jašarević.

Osoblje muzeja planira izvršiti reviziju stalne postavke u tvrđavi Vranduk, čime će značajno upotpunti sliku o svakodnevnom životu tokom srednjeg vijeka te poboljšati turističku ponudu Grada, Zeničko-dobojskog kantona i Bosne i Hercegovine, jer se pomenuta tvrđava nalazi uz magistralni put M-17 koji prolazi kroz taj kanton te je zanimljiva posjetiocima koji su na proputovanju kroz ZDK.

– Redizajnirali smo notarijat u okviru stalne muzejske postavke u Velikoj kuli tvrđave Vranduk. Također, organiziramo reviziju arheološke i etnološke stalne postavke te stalne postavke savremenih medija u glavnoj zgradi muzeja. Postavka savremenih medija sada je bogatija za 80 novih izloženih eksponata, koji su predstavljeni na savremen način te je, a što je i najvažnije, interaktivna – istaknuo je Jašarević.

Tokom prošle godine Muzej Grada Zenice organizirao je i prigodne programe za Međunarodni dan muzeja, zatim evropsku manifestaciju Noć tvrđava te program u okviru 26. Međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće”.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button