Svijet

Muškarac uhapšen nakon što je eksplozivna naprava pronađena u prtljagu na aerodromu u Pensilvaniji

Muškarac je uhapšen i optužen da je pokušao postaviti eksploziv ili zapaljivu napravu u avion nakon što je njegova torba aktivirala alarm na međunarodnom aerodromu Lehigh Valley u Pensilvaniji, saopćile su američke vlasti u srijedu.

FBI je rekao da je Mark Muffley, 40, iz Lansforda, Pennsylvania, u ponedjeljak predao svoj kofer na provjeru za let koji je išao za Sanford, Florida.

Američka uprava za sigurnost u saobraćaju (TSA) rekla je da je jedan od njenih dužnosnika pronašao sumnjivi predmet u koferu za koji se činilo da je eksplozivna naprava.

Vrećica je pokrenula alarm i službenici su pronašli ono što su opisali kao “kružni spoj” skriven u podstavi prtljaga, s dva osigurača i prahom skrivenim u voštanom papiru i plastičnoj foliji, rekao je FBI u svojoj službenoj izjavi.

– Sumnja se da je prah mješavina bljeskavog praha i tamnih granula koje se koriste u komercijalnom vatrometu – dodali su.

– Crni barut i bljeskavi prah osjetljivi su na zapaljenje zbog toplote i trenja i predstavljaju značajan rizik za zrakoplov i putnike – navodi se u sopćenju.

Nakon što se alarm oglasio, vlasti su pozvale Muffleyja da se javi osiguranju na aerodromu.

Nekoliko minuta kasnije, Muffley je viđen kako napušta aerodrom, dodao je FBI. Kasnije te večeri uhapšen je u svojoj kući.

Daljnji detalji o incidentu, uključujući Muffleyjevu navodnu namjeru, nisu još poznati, navodi Reuters.

Aerodrom je saopćio da je u ponedjeljak nakratko zatvorio dio svog glavnog terminala dok su vlasti istraživale sumnjivi paket.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button