BiH

Mreža za izgradnju mira – Upoznajte Pozorište mladih Tuzle

Priča Pozorišta mladih Tuzle počinje se ispisivati 2006. godine od strane Udruženja “Mladi Tuzle” i grupe studenata glume i produkcije sa Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

Sa obzirom na to da je oblast za kulturu i umjetnost u okviru Udruženja “Mladi Tuzle” iz godine u godinu postala izuzetno jaka produkcijom različitih pozorišnih predstava, došlo se na ideju o registraciji ove oblasti kao zasebnog Udruženja koje će se baviti kulturom i umjetnošću za djecu i mlade.

Vrlo brzo zajednica ih prihvata kao mjesto sigurnog odrastanja što i postaje njihov moto, a vrlo su jasni šta ih vodi sve ove godine u tom procesu kroz koji je prošlo više od 8500 djece i mladih.

Adnan Mujkić, predsjednik Pozorišta mladih tuzle, istakao je sljedeće:

“Možda imamo tu sreću da smo na vrijeme izabrali jedan vrlo specifičan model, a to je kultura, to je umjetnost, to je pozorište koje je kroz historijat svog razvoja pokazalo da nema rod, da glumci mogu igrati i muške i ženske uloge, to jest stavljati se u kožu i drugog i drugačijeg. Sa druge strane da je pozorište ničije, a kad zatreba može biti svačije, da dolazi iz građanstva, iz naroda, vraća se građanstvu, vraća se narodu i sa druge strane da se bavi dugoročnim transformacijama svijesti kod onoga ko je konzument tog procesa.”

Cijelu priču o Pozorištu mladih Tuzle možete pogledati u video-sadržaju:

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button