TuzlaVijesti

Mladi robotičari iz Tuzle ostvarili izvanredne rezultate na Svjetskoj robotičkoj olimpijadi

WRO 2023
U izuzetnoj i zahtjevnoj sezoni takmičenja World Robot Olympiad 2023, tim STEM Academy Junior uspio je očuvati vodeću poziciju među zemljama regiona na svjetskom takmičenju u Panami, osvojivši bronzanu medalju.

Takmičenje World Robot Olympiad (WRO) započelo je 2004. godine sa samo 12 zemalja učesnica, ali tokom godina se proširilo i na globalni nivo.

Ove godine, više od 20,000 ekipa, sa preko 55,000 takmičara iz 95 zemalja, učestvovalo je u ovom prestižnom događaju.

Na finalnom takmičenju održanom u Panami od 7. do 9. novembra, učestvovalo je preko 440 timova iz preko 90 zemalja koji su postigli najbolje rezultate na nacionalnim WRO finalima.

U kategoriji Robomission Junior, Bosnu i Hercegovinu predstavljao je tim STEM Academy Junior iz Tuzle, sastavljen od članova Selme Mujačić, Adija Bojića i Ismara Aljukića, pod vodstvom trenera Dejana Bojića.

“Na World Robot Olympiad 2023 u Panami Bosnu i Hercegovinu je u kategoriji Robomission Junior predstavljao tim STEM academy Junior iz Tuzle.

U svjetskom plasmanu ostvarili smo 43. mjesto – bronzana kategorija , među Evropskim zemljama smo u TOP 10 i ponovno smo prvi na Balkanu”, rekli su iz STEM-a.

Bravo za njihov trud i postignuće!Možda će Vas zanimati i:

Back to top button