BiH

Misija OSCE-a povodom najave proslava 9. januara: Tzv. Dan RS-a diskriminira druge narode
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini reagovala je nakon najava Milorada Dodika i zvaničnika iz manjeg bh. entiteta da će i ove godine biti obilježen neustavni 9. januar.

Oni, naime, ističu da službeno pokroviteljstvo i podrška Vlade Republike Srpske obilježavanju takozvanog “Dana RS-a” 9. januara nije samo diskriminatorno, nego je Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 26. novembra 2015. godine jasno utvrđeno kao neustavno jer direktno krši ustave i Bosne i Hercegovine i same Republike Srpske.

“Prema ovoj Odluci Ustavnog suda, proglašenjem 9. januara ‘Danom RS-a’ krši se Ustav Bosne i Hercegovine time što se pripadnicima jednog naroda daje prednost, istovremeno diskriminišući pripadnike ostalih naroda. Treba istaći i to da je Ustavni sud također ustanovio da takva praksa predstavlja povredu odredaba Ustava Republike Srpske o zaštiti jednakosti i nediskriminaciji,” poručuju iz OSCE-a u BiH.

Možda će Vas zanimati i:

Napominju i to da je u istoj odluci, Ustavni sud utvrdio i da se službenim i institucionalnim obilježavanjem 9. januara kao krsne slave RS-a favorizuje kulturno naslijeđe, tradicija i običaji jednog naroda, dok se zanemaruju drugi narodi, što je diskriminatorno.

“Misija poziva Vladu RS-a da u potpunosti poštuje vladavinu prava, koja mora obuhvatiti poštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao konačnih i obavezujućih. Nepoštivanje i neprovođenje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo,” dodaju.

Misija OSCE-A naglašava da je trajno opredijeljena pružanju podrške svim institucijama vlasti, na cjelokupnoj teritoriji Bosne i Hercegovine, u ispunjenju njihovih zakonskih obaveza u sferi zaštite ravnopravnosti, nediskriminacije i vladavine prava.

“Ovim će se ojačati atmosfera uzajamnog povjerenja i poštovanja te stvoriti bolja budućnost za sve narode u Bosni i Hercegovini,” zaključuje misija OSCE-a u BiH.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button