Valter Tuzlanski

Ministar Hasičević: Pravi se povoljan paket proizvoda posebno sniženih za penzionere
Federalni ministar trgovine Amir Hasičević održao je sastanak sa predstavnicima Saveza penzionera FBiH i ekonomistom Farukom Hadžićem o tome kako poboljšati status penzionera kada je u pitanju trgovina.

Budući da je Ministarstvo trgovine dogovorilo produženje dobrovoljne akcije sa trgovcima “zaključavamo cijene” za još tri mjeseca, plan je da se u nastavak akcije uključe i penzioneri sa svojim prijedlozima koje bi prehrambene proizvode kupovali po sniženim i zaključanim cijenama.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić kazao je da od 3 milijarde i 509 miliona KM koliko se izdvaja za penzije u Federaciji 90 % se potroši na plaćanje komunalnih usluga i prehranu.

Stoga je od izuzetne važnosti, kazao je Mehić, da se kroz snižavanje cijena osnovnih prehrambenih namirnica, pomogne penzionerima.

Takođe, ekonomista Faruk Hadžić predstavio je ideju za aplikaciju “pametni kupac”, dogovorenu sa ministrom Hasičevićem, koja će omogućiti potrošačima, u prvom redu penzinerima, da učestvuju u procesu praćenja i kontrole cijena u trgovini.

Ministar Hasičević objasnio je na kojim principima funkcioniše već postojeća aplikacija za praćenje cijena goriva u Federaciji FMT FBiH oil info, te da je plan da se u procesu digitalizacije po istom principu izradi i aplikacija “pametni kupac”.

Takođe, Hasičević je kazao kako je u pregovorima sa predstavnicima trgovačkih lanaca da se kroz pomenutu akciju “zaključavamo cijene” napravi i povoljan paket proizvoda koji će biti posebno sniženi za penzionere.

Kazao je i kako računa na njihov angažman u radu radnih grupa za izradu zakona koje ministarstvo planira u narednom periodu, a što bi trebalo unaprijediti oblast trgovine u Federaciji.

Predstavnici Saveza penzionera izrazili su spremnost da učestvuju u tim aktivnostima i daju svoj doprinos poboljšanju položaja ove populacije.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button