BiH

Memorijalni centar Srebrenica: Poziv preživjelima da daju svoja svjedočenja


Memorijalni centar Srebrenica u posljednjih godinu dana uveliko radi na snimanju video svjedočenja svih onih koji su rat proveli u Srebrenici, a preživjeli su genocid.

Svjesni smo činjenice da su mnoge majke, supruge i drugi članovi porodica žrtava genocida u posljednjih nekoliko godina zauvijek napustili ovaj svijet, a nisu ispričali svoja iskustva o preživljavanju. Svaka priča, svako svjedočenje zaseban je i bitan dio istine o genocidu nad bošnjačkim stanovništvom.

U Memorijalnom centru smo svjesni toga da našu priču niko ne može ispričati umjesto nas i da je krajnje vrijeme da to učinimo u što većem broju. Svaka priča je važna, svako svjedočenje nosi dio historije s ovih prostora o proteklom ratu, te stoga molimo sve naše sugrađane koji su preživjeli genocid, a koji su 1995. godinu dočekali u opkoljenoj Srebrenici da nam se jave putem društvenih mreža (fb Srebrenica Memorial Center, e mail: info@srebrenicamemorial.org ili na broj 056 991940), kako bismo dogovorili detalje oko snimanja.

Ekipa Memorijalnog centra Srebrenica je nedavno boravila u Sarajevu, gdje je snimala uvaženog Reisululemu na temu vjerskog života u toku rata u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom ef. Kavazović je govorio o važnosti video svjedočenja onih koji su preživjeli.


Ja bih zamolio ljude koji imaju ta iskustva i kojima nije teško da nam to sad kažu, da to učine radi
sebe, radi našeg naroda i radi naše zemlje Bosne, rekao je Reisululema Husein ef. Kavazović.

https://youtu.be/ov4pTr7e9RkMožda će Vas zanimati i:

Back to top button