SvijetVijesti

Macron: Učinit ćemo sve da spriječimo Rusiju da dobije ovaj rat


Slanje zapadnih trupa u Ukrajinu “ne može se isključiti”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak nakon što je bio domaćin konferencije u Parizu na kojoj su evropski lideri raspravljali o toj mogućnosti.

Večeras nije bilo dogovora o službenom slanju trupa na teren, ali ne možemo ništa isključiti, rekao je novinarima.

Konferencija za pomoć Ukrajini okupila je predstavnike 27 zemalja članica Evropske unije uključujući 21 šefa država i vlade.

“Učinit ćemo sve što možemo da spriječimo Rusiju da dobije ovaj rat,“ rekao je Macron. “I to kažem s odlučnošću, ali i sa kolektivnom poniznošću koju trebamo imati, u svjetlu posljednje dvije godine.“

“Ljudi koji su danas rekli ‘nikad više’ bili su isti oni koji su rekli nikad avioni, nikad rakete dugog dometa, nikad kamioni. Sve su to rekli prije dvije godine. Mnogi oko ovog stola govorili su da ćemo ‘ponuditi kacige i vreće za spavanje’, a sada govore da moramo učiniti više da nabavimo projektile i tenkove. Moramo biti skromni i shvatiti da (smo) uvijek kasnili šest do osam mjeseci,” rekao je Macron.

Macron je također najavio uspostavljanje nove koalicije za isporuku “projektila i bombi” srednjeg i dugog dometa Ukrajini.

Čelnici EU i predstavnici vlade “odlučili su pojačati municiju i vrlo brzo proizvesti opipljive rezultate” u osam koalicija koje već postoje, rekao je.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button