SvijetVijesti

Macron: Kredibilitet Evrope bit će sveden na nulu ako Rusija pobijedi u ratu
Francuski predsjednik Emmanuel Macron intervjuiran je sinoć u Jelisejskoj kući kako bi odgovorio na kritike i zabrinutost nakon njegovih kontroverznih izjava o mogućem slanju trupa da podrže Kijev.

Macron je izazvao kontroverzu prošlog mjeseca nakon što je rekao da ne može isključiti raspoređivanje kopnenih trupa u Ukrajini u budućnosti, pri čemu su se mnogi lideri distancirali od toga.

Stoga je intervju počeo tako što su novinari francuskih emitera TF1 i France 2 tražili od Macrona da pojasni svoje izjave.

“Ako Rusija pobijedi u ovom ratu, kredibilitet Evrope bit će sveden na nulu. Ako se rat proširi Evropom, Rusija bi bila kriva, ali ako bismo odlučili da budemo slabi; ako bismo danas odlučili da nećemo odgovoriti, to bi već bilo odabir poraza. A ja to ne želim,” poručio je Macron u televizijskom intervjuu koji je uglavnom bio usmjeren na domaću publiku, nakon što su francuski opozicioni lideri kritizirali njegove komentare kao ratoborne.

“Danas, odlučivanje o suzdržanju ili glasanju protiv podrške Ukrajini, to nije izbor mira, to je izbor poraza. To je drugačije,” naznačio je on.

Rekao je da je za Evropu važno da ne povlači crvene linije koje bi signalizirale slabost Kremlja i ohrabrile ga da nastavi sa invazijom na Ukrajinu. Odbio je dati detalje o tome kako bi moglo izgledati raspoređivanje u Ukrajinu.

“Ne želim to da uradim. Želim da Rusija zaustavi ovaj rat i da se povuče sa svojih pozicija i dozvoli mir. Neću dati vidljivost nekome ko meni ništa ne daje,” napomenuo je.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button