Svijet

Loše vijesti za Bidena: Registrovan pad podrške u anketama nakon predsjedničke debate
Dvije nove ankete provedene nakon katastrofalne debate predsjednika Joea Bidena s Donaldom Trumpom nude obeshrabrujuće vijesti za demokrate.

Anketa Univerziteta Suffolk/USA TODAY objavljena u utorak pokazala je da je Trump nadmašio Bidena za 3 posto u predsjedničkim glasanjima šest kandidata – što je pomak nakon debate u odnosu na istraživanje mjesec dana ranije koje je pokazalo da su dva kandidata izjednačena.

Druga anketa koju je za CNN proveo SSRS na sličan je način pokazala da Trump ima prednost od 6 postotnih bodova nad predsjednikom, nepromijenjenu u odnosu na prethodnu anketu, ali također i ovo: 56 posto demokrata i demokratski naklonjenih registriranih glasača reklo je da njihova stranka ima bolje šanse pobijediti s kandidatom koji nije Biden.

Nove ankete dolaze dok se povećavaju pitanja o Bidenovoj sposobnosti da se suprotstavi Trumpu, a sve veći broj demokrata ga javno poziva da se povuče nakon rasprave u kojoj se činilo da povremeno pokušava odgovoriti na protivnikovu buru verbalnih napada.

Bidenova kampanja saopštila je da su druge ankete, uključujući interne, pokazale da je predsjednik izjednačen ili ispred Trumpa nakon debate. Također je navedeno da je medijsko izvještavanje o debati predsjednika Baracka Obame 2012. dovelo do “velikog, ali privremenog pada u njegovim anketama”.

Nešto više od tri četvrtine birača u novoj anketi CNN-a smatra da je Trump bio bolji u predsjedničkoj debati, u usporedbi s 23 posto za Bidena.

Glasači u anketi USA TODAY također su vidjeli Trumpa kao jasnog pobjednika debate s 50 posto, izjavivši da je bivši predsjednik pobijedio u usporedbi s 11 posto za Bidena.

Ipak, 44 posto onih koji su gledali predsjedničku debatu kaže da debata nije utjecala na njihovu odluku o tome za koga će glasati, prema anketi USA TODAY. Otprilike trećina kaže da je zbog toga veća vjerojatnost da će glasati za Trumpa, dok 10 posto kaže da ih je to usmjerilo prema Bidenu.

Ogroman udio birača sveukupno – 75 posto – kaže da demokrati imaju bolje šanse osvojiti predsjedničke izbore 2024. s nekim drugim osim Bidenom kao stranačkim kandidatom, prema anketi CNN-a.

Usred nagađanja o tome ko bi mogao zamijeniti Bidena ako se on odluči povući, CNN-ova anketa testirala je koliko bi dobro prošao niz alternativaca Demokratske stranke protiv Trumpa. Samo je potpredsjednica Kamala Harris bila bolja od Bidena s 45 posto, dok su guverner Kalifornije Gavin Newsom i američki ministar prometa Pete Buttigieg bili isti kao Biden s 43 posto.

Guvernerka Michigana Gretchen Whitmer, koja je odbacila POLITICO-ovo izvještavanje da je rekla da Biden “više ne može pobijediti” u svojoj državi, prošla je lošije protiv Trumpa nego Biden s 42 posto.

Anketa CNN-a provedena je od 28. do 30. juna, anketiranjem 1045 registriranih birača s marginom pogreške od plus ili minus 3,7 postotnih bodova. Anketa USA TODAY-a provedena je od 28. do 30. juna, anketiranjem 1000 registriranih birača s marginom pogreške od plus ili minus 3,1 postotna boda.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button