SvijetZanimljivosti i zabava

Liječnik se nije tuširao 5 godina, evo što je zaključio (VIDEO)
James Hamblin iznenadio je svijet kada je objavio da se nije tuširao pet godina. Liječnik i predavač na Yaleu za svoju knjigu Clean: The New Science of Skin odlučio je provesti eksperiment sa samome sebi.

Naime, Hamblin se u knjizi odlučio fokusirati na naš najveći organ – kožu. Slijedom eksperimenta i istraživanja došao je do nekoliko važnih lekcija. Prvo, kaže da opsjednutost sapunom može uzrokovati alergije.

“Cijeli taj put istraživanja i učenja u mojoj knjizi o mikrobiomu kože i povijesti vjerovanja o higijeni i čistoći stvarno me natjerao da promijenim svoje navike”, kaže.

This doctor quit showering, giving his skin a new lease on life

Po njegovom mišljenju, mikrobi su prisutni u okolini i to se neće promijeniti ako se osoba istušira. Dapače, on vjeruje da su mikrobi neophodni za održavanje zdrave ravnoteže, primjerice u probavnom sustavu.

“Znate da pokušaj iskorjenjivanja mikroba u vašim crijevima nije najbolja stvar koju možete učiniti”, ističe.

Iako ne koristi šampon ni gel za tuširanje, Hamblin pere ruke sapunom. Osim toga, održava određene navike, a voda je i dalje njihov važan dio.

“Još uvijek ponekad ovlažim kosu. Iz moje kupaonice su nestale kreme, pilinzi i dezodoransi. Ali i dalje perem zube. Radim samo ono što smatram zadovoljavajućim ili stvarno potrebnim u medicinskom smislu”, zaključio je.

https://www.youtube.com/watch?v=m1rAD62Wscg&embeds_euri=https%3A%2F%2Fwww.index.hr%2Ffit%2Fclanak%2Flijecnik-se-nije-tusirao-5-godina-evo-sto-je-zakljucio%2F2432990.aspx&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title&ab_channel=TODAYIzvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button