Svijet

Lider Afganistana tvrdi: Iskorijenili smo problem droge, želimo dobre odnose sa svijetom
Lider Afganistana i vođa talibana Hibatullah Akhundzada poručio je kako ova država želi razvijati dobre političke odnose sa svim islamskim zemljama, ali i cijelim svijetom.

U poruci povodom Kurban-bajrama lider Afganistana izjavio je kako se Afganistan neće nikada miješati u unutrašnje stvari drugih zemalja.

“Kao što se ne miješamo u unutrašnje stvari drugih zemalja, na isti način ne dozvoljavamo drugima da se miješaju u naše unutrašnje stvari. Predviđanje ekonomskog kolapsa Afganistana i krize zemlje pokazalo se pogrešnim,” rekao je lider.

Također, Akhundzada se osvrnuo i na pitanje droge te je rekao kako je uzgoj maka u zemlji iskorijenjen.

“Poljoprivrednici traže alternative, a legalni uzgoj se širi. U međuvremenu, zabranjena je proizvodnja, trgovina i upotreba svih vrsta droga i sada su mnogi građani, a posebno mladi, spašeni od ove štete,” poručio je prvi čovjek Afganistana.

Što se tiče prava žena, vrhovni lider talibanskog pokreta poručio je kako su poduzete konkretne mjere kako bi se žene spasile od mnogih tradicionalnih ugnjetavanja, uključujući prisilne brakove te da su njihova šerijatska prava zaštićena.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button